Закъсняло възмездие! Осъденият за ракията-убиец от Якоруда влезе в затвора в Бобов дол

От скоросмъртницата на Тайфи Мекльов починаха шестима млади мъже, а други осем оцеляха по чудо

Тайфи Мекльов от Якоруда влезе в затвора в Бобов дол. Служители на Съдебна охрана са извели Мекльов от дома му и са го транспортирали до затвора за изтърпяване на ефективната присъда от 4,5 г. Собственикът на дърводелски цех получи окончателна присъда за предоставяне на отровна ракия и вече е приведен в Бобов дол. Това съобщи говорителят на Окръжна прокуратура – Благоевград прокурор Ирина Аспарухова.

Трагедията в Якоруда се разигра в далечната 2015 г., а случаят потресе цяла България. Тогава шестима души загубиха живота си в рамките на няколко дни, а други 8 бяха спасени след дълга битка за живота им. Мъжете, които бяха на възраст между 30 и 40 години, бяха натровени от високото съдържание на метил  в скоросмъртницата, предоставена им Тайфи Мекльов.

На 25 декември 2015 г. рожден ден празнувал 38-годишният Вайдин Мисанков. Събрал се с приятелите си Салих Муртев, Мустафа Юсеинов и др. в дърводелския цех на Тайфи Мекльов, за да се почерпят. Според разследването Мекльов извадил туба от 6 литра с ракия и всички заедно изпили около 2 литра от нея. Домакинът на почерпката обаче пил вино.

На следващия ден на Вайдин му прилошало. Той успял да стигне до двора на Спешния център в Якоруда, където починал. Погребали го без аутопсия, защото никой не се съмнявал, че причината може да е в алкохола. Часове по-късно Салих също се почувствал зле. Ходил до Спешния център, където му дали лекарство, след което се прибрал вкъщи. По -късно той умира в адски мъки в болницата в Разлог. Тогава майката на 29-годишният Салих настоява да бъде извършена аутопсия, която доказва, че младият мъж е починал от натравяне с метанол.

Един след друг починали още Мустафа Юсеинов, който бил на рождения ден, както и Рифат Тупев и Симеон Гаджев. И при тях е установено натравяне с метилов алкохол.

По-късно стана ясно, че тубата със скоросмъртницата отива и при компанията на Младен Биков, който отнесъл породист заек на Тайфи Мекльов, който да му служи за разплод.  Мъжът споделил, че ще прави свинчекол и му е нужна ракия за почерка. Така останалите 4 литра отишли към следващата компания.

Само няколко часа по-късно  Иван и Николай Неделчеви, Юри Методиев, Живко Петров, Димитър Петров, Юсуф Мангов и Лазар Неделчев  и домакинът се озовали в болницата. След продължителна битка за живота им в отделението по реанимация, мъжете са спасени и изписани. След като случаят започва да се разплита от разследващите е назначена есхумация на първия починал Вайдин Мисанков, която също доказва, че причината за смъртта е натравяне с метилов алкохол.

През 2018 година наследниците на петима от починалите пуснаха граждански искове за кръвнина общо от 1 730 000 лв. Оцелелите от ракията менте предявиха искове за по 50 хил. лв.

По-късно Окръжен съд- Благоевград призна Мекльов за виновен за престъплението, извършено по непредпазливост и му наложи наказание „лишаване от свобода“ за 5 г. Той бе съден да заплати на 16 граждански ищци обезщетения за претърпените неимуществени вреди за обща сума от 1 190 000 лв. Съдът го осъди за смъртта на четирима от починалите и го оправда за другите двама, защото не се доказа, че те са взели от него ракията.

Апелативен съд- София намали присъдата на 4,5 г. и тя бе потвърдена окончателно от ВКС. От нея ще се приспадне времето, в което той бе в ареста.