Кюстендилско школо се сдоби с полигон за пътна безопасност

Вътрешният министър Христо Терзийски – гост на откриването

Краси Ценкова

Детски мобилен център по безопасност на движението е новата и атрактивна придобивка на VI ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Кюстендил. Полигонът бе открит на 5 февруари, в присъствието на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски, областния управител Виктор Янев, кмета Петър Паунов, председателя на Общински съвет Михаела Крумова, директора на ОДМВР-Кюстендил Елиан Стамболийски и зам.-кмета Светослав Василев.

„Браво на невероятните инициатори, интересът на останалите училища е много голям. Благодаря на родения и израснал  в Кюстендил Христо Терзийски, който връчи първите талони за пътна безопасност на нашите малки приятели“, сподели кметът Петър Паунов.

„Много съм радостен да присъствам, защото виждам, че нашата инициатива преди доста години, стартирала като детско полицейско училище след това прерасна в детско полицейско управление, дава своите резултати. За нас пътната безопасност е първостепенен приоритет на Министерство на вътрешните работи. Помощ, която могат да ни окажат децата при пътната безопасност е точно такава –  да ги учим, заедно да се учим и в много случаи децата дават примери и коригират поведението на своите родители“, заяви министър Терзийски.

Модерната детска площадка представлява полигон, изрисуван с пътни знаци, пешеходни пътеки и маркировка, за обучение в реална среда на най-малките участници в движението – децата.

Проектът е по инициатива на Гергана Генадиева – родител, Ботьо Гиргинов – инспектор пътна полиция в МВР-Пловдив и Радослав Златков – ст. полицай ВСК в МВР-Кюстендил, с подкрепата на Община Кюстендил и МОН-Кюстендил.