„Маратон на четенето“ стартира в библиотеката в Самоков

В общинската библиотека ,,Паисий Хилендарски” – Самоков започна ,,Маратон на четенето”. Маратонът бе открит от заместник- кмета на Община Самоков Дончо Зашев. Учениците от Основно училище „Христо Максимов“, заедно със заместник-кметът Зашев прочетоха различни творби на световно известни автори като Ханс Кристиан Андерсен, Астрид Линдгрен и други. В четенето се включи и преподавателят на учениците Боряна Спасова.

,,За осемнадесета поредна година нашата библиотека се включва в националната кампания ,,Маратон на четенето”, който маратон е част от националната програма ,,Четяща България” и от ,,Походът на книгите”, организиран ежегодно от Асоциация Българска книга. Тази година кампанията ще премине под наслов ,,Вечните детски книги”, каза в словото си главният библиотекар Албена Ихтиманска.

„Смятам, че четенето възпитава и така ние даваме едно послание към младите, както и към нашите родители“, каза пред БТА заместник-кметът на Община Самоков Дончо Зашев. Той допълни, че маратонът е един прекрасен повод и ще се радва тази инициатива да продължи на територията на града. „Моят призив към малките читатели е все повече да четат книги и да си учат уроците, както и да посещават библиотеката“, допълни още Зашев.

На събитието присъстваха културни дейци, автори на книги и представители на местното читалище.