Община Кюстендил подобрява качеството на живот на хора с увреждания

Проектът на стойност 2 218 150,49 лв. приключи успешно, каза зам.-кметът Радмила Рангелова

Успешно приключи проектът „Дългосрочна грижа и достоен живот за хората с увреждания в община Кюстендил“. Той е финансиран по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020, „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания“. За извършените дейности по него информира на пресконференция пред медиите Радмила Рангелова – зам.-кмет на община Кюстендил.

“Реализирането на този проект е продължение на стратегията във връзка със закриване на домовете за възрастни хора с увреждания. В този случай става въпрос за закриване на социалния дом в село Преколница. Общата стойност на проектното предложение е 2 218 150,49 лв., от които 1 885 427,92 лв. финансирани от ЕФРР и 332 722,57 лв. национално финансиране. Продължителността на проекта е 24 месеца, като стартира на 7 февруари 2019 г. и приключва сега на 7 февруари т.г. Целта на проекта е осигуряване на подходяща и ефективна социална инфраструктура, допринасяща за представяне на нови качествени социални услуги на лица с увреждания на територията на община Кюстендил“, коментира Рангелова.

Друга съществена цел е създаване на условия за независим и достоен живот на лица с различни форми на деменция и техните семейства при зачитане на правата им, съобразяване с техните възможности и специфични потребности чрез изграждане на Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства.

„Този център е една важна, търсена, необходима услуга за местното население. Такава се разкрива за първи път на територията на общината, насочена към дементно болните и техните семейства. Целевите групи са лица с различни форми на деменция и техните семейства – 120 лица и 45 лица с умствена изостаналост. Отново подчертавам, че касае лица, настанени от дома в Преколница”, информира Радмила Рангелова.

В резултат на реализирани дейности са постигнати резултати, в т.ч. сформиран високопрофесионален екип за ефективно изпълнение на дейностите по проекта и изготвени длъжностни характеристики на проектния екип.

“Изградени 3 центъра за грижа за лица с умствена изостаналост и един Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства. Центърът за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства се намира на ул. “Даскал Димитри“ – при петното, отредено за Спешен център и за патронажна грижа, ъгловата едноетажна сграда. Грижата на потребителите, страдащи от деменция, е по-специфична“, уточни Рангелова.

Извършени са доставка и монтиране на обзавеждане и оборудване за центровете за деменция и този за грижа за лица с умствена изостаналост, поясни Радмила Рангелова.

Издадени са удостоверения за въвеждане в експлоатация на обектите. Доставено и монтирано оборудване за един Център за грижа за лица с умствена изостаналост и един Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства.

Краси ЦЕНКОВА