Преброители: По-малко птици зимуват по Места, липсват редовни обитатели на язовир „Доспат“

Спад на популациите на зимуващите водолюбиви птици по поречието на река Места отчитат орнитолози.

Наблюдението е направено по време на традиционното за месец януари преброяване. Регистрирани са 326 птици от 26 вида, съобщи Димитър Попов – координатор на Българското дружество за защита на птиците-Гоце Делчев.

“По-добро е положението на язовир „Доспат“, където отчетохме над 1000 птици. По отношение на видовия състав положението отново бе притеснително. Не успяхме да наблюдаваме типични зимуващи обитатели, които трябва да бъдат на нашата ширина по това време. Част от проблемите са извличане на инертни материали от кариери, които подкопават речното корито, реката прелива и се получават наводнения“, уточни Попов.

В последните 10 години се отчита значителен спад на зимуващите водолюбиви птици в района на Гоце Делчев, категоричен е той.

Общият брой регистрирани птици са 2077 от 38 вида, което е доста по-ниска цифра в сравнение с предни години. Най-многобройните ята са на зеленоглавата патица, фиш и белочела водна кокошка. Регистрирани са 3 вида гмурци и няколко кафявоглави потапници.

Среднозимното преброяване на птиците през месец януари е национална кампания, която се организира за 45-и път от Българското дружество за защита на птиците и Изпълнителната агенция по околна среда. Целта е да се преброят зимуващите водолюбиви птици у нас. Над 100 участници обединиха усилията си в повече от 40 екипа. Те посетиха всички големи водоеми в страната. За екипа в Гоце Делчев това е двадесетото поред участие.

„Заради пандемията от Ковид-19 в нашата група се включиха едва чентирима души. Поради проливните дъждове дигата на реката бе скъсана на много места. Бяха разрушени мостове и пътища от придошлата река, а след оттеглянето на водата по клоните на дърветата висяха хиляди найлонови торбички и пластмасови отпадъци“, посочи още Димитър Попов. Той отправи благодарност към писателката Капка Касабова, която е придружавала екипа в първия ден от преброяването.