Подгоненият от зли духове Атанас Александров от село Делян намери подслон в общинската болница в Дупница

 

%d1%81%d0%b0%d0%b9%d1%82-%d0%b4%d1%83%d0%bf%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d1%88%d0%b5%d0%b2%d0%b0-%d0%b2%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b0%d1%82

Валя Зашева

Управителят на общинската болница в Дупница д-р Владислав Миков се смили над подгонения от зли духове Атанас Александров. 59-годишният мъж живее в дупнишкото село Делян, но отказва да живее в дома си, тъй като твърди, че къщата е обсебена от духове. По думите му те му налитат на бой. Човекът се установил в два джипа на двора. Едната кола той ползва за спалня, другата – за трапезария. Двете „помещения” са свързани с коридор от найлон, което Александров нарича „хол”.

След публикация във вестник „Вяра” гръмна пресата в България. Районната прокуратура в Дупница се е самосезирала и е разпоредила социалното звено в дупнишка администрация да предприеме действия по компетентност.

Междувременно кметицата на селото Валя Зашева е успяла да убеди Александров, че трябва да позволи да му се окаже помощ. Тя успяла да го свърже с шефа на общинската болница д-р Миков. Така двамата са го настанили в топла стая на вътрешно отделение в общинската болница, където Александров да прекара мразовитите дни.

„Александров не е луд, той има дори шофьорска книжка и кара джип. Има и още един джип. Просто не желае да живее като нормалните хора”, каза Варя Зашева и допълни: „Александров ни заявява: „Аз съм свободен, както искам, така ще живея. Ако искам, ще съм в къщата, ако искам, ще съм в двора”. Той отказва да се прибере в къщата. Не зная какво го гони. Пред мен той не говори за духове, явно е споделял пред други хора. Това е бащината му къща, която Александров сам разрушава. Изнесъл е цялата покъщнина на двора. Има една стая, в която, ако се затвори прозорецът и се запали печката, може да се обитава. Той обаче не желае да я ползва.

Александров поне от 20 години не работи. Адресната му регистрация е в София, там има и семейство. Съпругата и децата му никога не са идвали тук”, заключи Зашева.

От община Дупница са направили опит да настанят мъжа в център от семеен тип за възрастни в столичния квартал „Младост”, но Александров категорично е отказал.

„През студените дни ще спя на автогарата в Дупница”, отсякъл странникът, който миналата седмица премръзна в една от колите си и извика линейка на тел. 112. Лекарите му позволиха да прекара нощта в Спешния център.

От общината заявили на Александров, че автогарата не е денонощна и се заключва в 20 часа. Едва тогава мъжът се съгласил да влезе в болницата. От община Дупница съобщиха още, че Александров многократно е пускал молби, за да му бъде предоставено помещение, което да обособи като клуб на анонимните алкохолици. Със себе си той е водил и други хора, които искали да направят сдружение.