Бившата счетоводителка в ЮЗУ Надежда Иванова от Благоевград се брани от грипа с маска на лице, споделя: Взех мярката, след като боледувах от двойна пневмония и пих силни антибиотици

 

08-05-01-nadejda1
Надежда Иванова ходи с маска на лице

73-годишната икономистка Надежда Иванова от Благоевград се опъна на грипа, като сложи трипластова маска на лицето.

Мярката тя наложи от страх да не пипне коварните вируси по време на разходката по централната улица в града.

”Миналата година бях болна от грип и след това развих двойна бронхопневмония. Бях много зле, но отказах да вляза в болница, тъй като и мъжът ми беше болен. Подписах декларация и си тръгнах. Пих много силни антибиотици, които разрушават бъбреци, черен дроб, цялото тяло. След лечението направих снимка и се наложи да пия още лекарства. Сега взимам превантивни мерки и навън задължително излизам с маска на лицето”, разказа Надежда Иванова. Тя обясни, че върлуващият вирус се характеризира с висока температура, болка в мускулите и ставите, силна хрема, суха кашлица, болка в гърлото.

„Сега се предпазвам като пия билков чай. Освен това не пуша и не пия”, обясни още Надежда. Преди години тя работила като счетоводител в Югозападния университет, НАП, детски градини и други институции.

Медици коментират, че маска на носа и устата осигурява някакво предпазване от грип, но трябва да се сменя на два часа и да не се използва повторно.

Те не препоръчаната при лечението на грип антибиотици.

„Всеки един антибиотик, без да има бактериална инфекция, е ненужен за организма. Лекарят трябва да прецени дали се касае за бактериална или вирусна инфекция”, обяснява общопрактикуващият лекар д-р Веселински от Благоевград.

„Симптомите при двете инфекции до голяма степен се припокриват. Именно това е работата на лекаря – да разграничи симптоматиката и да постави точната диагноза”, добави още той.

Медиците съветват да не се прави самолечение, а да се консултираме с лекар.