Кюстендилецът Симеон Цветановски отнесе 3000 лв. глоба за 220 кутии нелегални цигари, открити с рентген  

 

sudНад 3000 лв. глоба ще внесе кюстендилецът Симеон Цветановски в хазната на Митница Югозападна, след като Районният съд потвърди наложената му глоба заради контрабандни цигари. Симеон Цветановски е хванат да пренася през границата  220 кутии цигари марка York 100s с по 19 къса цигари във всяка, или общо 4180 облепени с македонски акцизен бандерол. Митническите власти наложиха административно наказание глоба в размер на 3135,00 лв. На основание Закона за митниците  пък цигарите са отнети в полза на държавата. Кюстендилецът е хванат на граничната бразда на 31 октомври 2015 година около 12,20 ч. с личния си автомобил “Ауди”. Папиросите са открити в кухини на задните врати, както и в арматурното табло на возилото. Кутиите изпаднали след демонтаж на вратите от страна на граничните полицаи. По-късно Цветановски, който е с двойно гражданство, направил пълни самопризнания и заявил, че сам скрил кутиите. Знаел, че цигарите се търгуват по-скъпо в България и се надявал да припечели някой лев от препродажбата.

В хода на съдебното дело е представена и експертиза, от заключенията на която става ясно, че продажната цена на тютюневите изделия е 1567 лева.

Наложената глоба пък представлява 200 на сто върху продажната цена на предмета на нарушение.

Цветановски е хванат да пренася цигари за втори път в един и същи ден. Заради съмнения проверяващите използвали мобилен рентген на Гранична полиция. При допълнителна проверка в автомобила са открити укрити още цигари, за които същия ден е съставен втори акт за административно нарушение.

Кюстендилецът е превозвал в управлявания от него лек автомобил 520 бр. кутии цигари с по 19 къса във всяка от тях, или общо 9880 къса цигари. В мотивите си съдия Пламен Деянов посочва, че определя минимално наказание за Цветановски, тъй като до момента не е имал друг акт за административно нарушение.

Според него контрабандистът е осъзнал правата си на български гражданин и се е възползвал безпрепятствено да преминава по всяко време границата през ГКПП „Гюешево”. Според личната му карта адресната му регистрация е на ул. „Панайот Волов“.