Мъжете в Благоевград се черпят здраво за Трифон Зарезан, Антон Точев обикаля от маса на маса, бай Милен запразни от сутринта

Вдовицата Ваня Петрова: Пенсията ми е 200 лв., с празни джобове не ми е до празници

22-05-01-1
Светослав Иванов
22-05-01-2
Антон Точев

Благоевградчани отпразнуваха вчерашния празник Трифон Зарезан с настроение и приповдигнат дух въпреки ниските доходи. „Това е най-мъжкият празник в годината, когато без задръжки човек може да пие вино до насита, без да му правят забележки у дома”, каза Светослав Иванов от Благоевград. Антон Точев пък обясни, че откакто се помни, все празнува Трифон Зарезан и не смята да изневери на традицията и занапред. „Трифон Зарезан или Трифон Зарезил няма значение. Важното е, че е празник, а това от своя страна пък автоматично се превръща в причина да се съберем с приятели. Само мъжка група, дето се казва – коч компания. Сега идвам от маса от едни познати, тръгнал съм на друга маса с приятели.

22-05-01-3
Милен Василев
22-05-01-4
Ваня Петрова

Зарязахме лозята рано сутринта, сега е време да ги полеем с вино за плодородие и берекет”, сподели Антон. Бай Милен Василев пък бе категоричен, че празникът за него и мъжката група, с която се събира, започва от най-ранни зори. „Малко след 6 часа сутринта ставаме и тръгваме към лозята. Зарязваме, напалим огън, пекнем по нещичко и тръгнем към къщата на стопанина, където сме зарязали. Като мезе на виното пеем песни, играем, после пием и пак така”, каза той. Ваня Петрова пък обясни, че няма настроение да празнува, тъй като с празен джоб празници не се посрещат. „Пенсионерка съм, живея с 200 лв. пенсия на месец. Мъжът ми почина преди години, докато беше жив, ходеше на Трифон, сега вече няма кой да ходи. Децата ми са в чужбина, аз с едната пенсия за кое по-напред да отделя”, лаконична бе тя.