Проруската партия в Черна гора планира референдум за влизане на страната в НАТО

 

25-13-04_natoОсновната опозиционна партия в Черна гора съобщи, че ще организира референдум относно членството на страната в НАТО, съобщава американското издание Star Tribune. Партията ще получи подкрепа от Руската федерация.

Партия „Демократичен фронт” в понеделник заяви, че ще организира референдум, ако управляващото мнозинство продължи да настоява, че решението за членство в Алианса трябва да бъде взето в парламента. Лидерът на опозиционната партия Андрия Мандич коментира, че референдумът има подкрепата на Кремъл.

Властите в Подгорица твърдят, че руски националисти са стоели зад опита за преврат в страната през октомври миналата година, който е включвал планове за убийството на тогавашния прозападен министър-председател заради предложението на правителството му за присъединяване на Черна гора към НАТО.

Москва отрече да е замесена, но активно подкрепя местни групи, които се противопоставят Черна гора да стане 29-ата страна членка на западния военен алианс. Черна гора се очаква да приключи процеса за присъединяване през пролетта.