Срамота! Руска Минчева и Тасева чистят мръсотията след работници по санирането на бл. 51 в Кюстендил, обитатели: „Ролпласт” се юрна да подменя дограмата в студа

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Тасева бърше след работниците

Подизпълнителят „Ролпласт” на Светлин Николчев подменяше певеце дограмата на 51-ви блок в кюстендилския квартал „Могилата” при минусови температури, сигнализираха възмутени обитатели. Те се оплакаха, че в студеното време са били на отворени прозорци. Изпълнител на обекта по безплатното саниране на сградата е кюстендилската фирма „Булплан” на Николай Йосифов. На информационното табло на обекта никъде не е спомената сумата, срещу която се извършва санирането.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Руска Минчева

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Възмутен съм, не мисля, че е нормално при тези атмосферни условия хората да остават с часове без прозорци. Не можеше ли да се почака известно време, или всичко се прави на педал, без да се помисли. Новите стъкла така бяха подпрени на пощенските кутии, че не можах да си извадя сметката за тока. Абсурдно е. В блока е много мръсно, на едни етажи стои старата дограма, на други новата“, възмущава се Иван Иванов.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Подмяна на дограма при минусови температури
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Складирани дърва пред апартаментите

„Аз преди години си подмених певеце дограмата, дал съм 2 200 лева, в никакъв случай не искам от тяхната“, уточни той. Блокът е един от малкото в областния град, който е без комини, което значи, че възможността за отопление е само с електричество. Много от живеещите обаче напук на противопожарните правила се отопляват на дърва, а димът се отвежда чрез сметопроводи. Някога блокът се захранвал от районна отоплителна централа, която вече не съществява.

Блок 51 е с шест входа и е на осем етажа. Дограмата е подменена в първата част от секцията, по останалите предстои.

„Моята дограма си я смених отдавна. За съседите не мога да кажа. Аз се отоплявам с климатик, понеже съм сама и ми е удобно. При мен работници по подмяна на дограмата не са влизали“, коментира пенсионерката Тасева, която чистеше стълбището след мръсотията, домъкната от фирмата по подмяна на дограмата. Възрастната Цветанка подменила дограмата си само на две стаи, тъй като едната вече била направена. „Не се оплаквам, на мен само един прозорец ми смениха, тъй като всички други вече бяха нови. Чакам да ми заградят терасата, прозорците са само на винкел“, сподели Цветанка Илиева.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Блок 51 е включен в националната програма по санирането

„Нашата все още не е облицована, работата върви много бавно. Живеем на 7-ия етаж. Прозорците се сменят на стълбищата, в нас още не са дошли“, добавя обитателката Илиева от вход Е. „Събирах боклуците след момчетата, имаше много паднали стъкла”, коментира Руска Минчева, която живее от построяването на блока през 1970 г. „Беше ни студено. Аз се отоплявам на ток, на шестия етаж, имаме радиатор. Притеснявам се за сметките, уж икономисвам, ама не става“, заявява Цветанка Пенева.

Подробности в печатното издание