Директорката на музея в Дупница Анелия Геренска за разкопките при „Св. Спас” в Червен брег: С 14 000 лв. проучихме и направихме дренаж на черквата

 

Имаме личната подкрепа на кмета Методи Чимев, който ни съдейства всяка година да проучваме обекта, за да не се допусне наводняване, допълни Геренска

31-06-01
Момент от презентацията

 

При миналогодишните разкопки около средновековната църква „Свети Спас” („Възнесение Господне”) в село Червен брег са извършени археологически проучвания в северната посока на храма, отводняване и частичен ремонт на покрива, съобщи директорката на Общинския исторически музей в Дупница Анелия Геренска. Резултатите от археологическото проучване на раннохристиянската базилика при средновековната църква „Свети Спас” бяха обобщени на публична презентация в общината по случай Деня на археолога – 14 февруари, от научния ръководител д-р Светла Петрова от Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН.

„С проучванията постигнахме две основни цели. Първата е проследяване на архитектурната ситуация в северната посока на черквата. Освен проучването на откритата по време на предходния сезон стена на базиликата беше направен дренаж, бяха отведени подпочвените води от северната стена на черквата. На 2 м от нея направихме дълбок изкоп, положихме дренажни тръби, засипахме с чакъл и камъни и поставихме геотекстилно платно. Макар и с малко средства – 10 000 лв. от общината и 4 000 лв. от музея, спряхме подпочвените води и влагата, която проникваше в черквата и унищожаваше стенописите”, каза Анелия Геренска.

Припомняме, че през миналия сезон проучванията бяха извършени от Общинския исторически музей със съдействието на НАИМ и финансовата подкрепа на община Дупница. Стана ясно, че предстои официален отчет на резултатите от проучванията пред НАИМ. Предстои още свикване на междуведомствената комисия, която да даде статут на паметник на средновековната черква, както и на късноантичния обект, в който е вписан средновековният храм. От музея смятат да кандидатстват за това с проект пред Министерството на културата. Надяват се статутът да бъде получен до края на следващия сезон. „Имаме личната подкрепа на кмета Методи Чимев, който ни съдейства всяка година да проучваме обекта, за да не се допусне наводняване. Имаме и подкрепата на кметицата на селото Силвия Тодорова и на хората. Те взеха присърце проблема и винаги се отзоваваха при разкопките. Имаше и хора, които участваха доброволно в тях. Кирил Тенджов и Емил Севдин – племенникът на уредника на Галерия „Околийската къща” Андрей Севдин, пренаредиха керемидите на църквата и така предотвратиха течове от покрива”, допълни Геренска.