Брекзит може да застраши сигурността на другите страни от ЕС, но не и за Великобритания

 

35-13-02-gb
Без мигранти ключови области във Великобритания спират да функционират.

Оттеглянето на Великобритания от ЕС може да постави под заплаха сигурността на страните от съюза, ако те загубят достъпа до британска разузнавателна информация. Това мнение на бивш началник на отдела за борба с тероризма на Скотланд ярд цитира „Асошиейтед прес”.

В доклад на тема сигурност, публикуван вчера, Ричард Уолтън посочва, че Брекзит “представлява риск за сигурността” на останалите страни от ЕС. Той добавя, че “що се отнася до сигурността и борбата с тероризма”, членството на Великобритания “е по-изгодно за ЕС”, отколкото за самата нея. Британците гласуваха на референдум през 2016 г. да напуснат 28-членния съюз, но детайлите на раздялата все още не са договорени.

Уолтън заявява, че Брекзит няма да има особени последици – “ако изобщо има такива” – за националната сигурност на Великобритания или за нейните способности за борба с тероризма.

Проучване обаче показва, че икономиката на Обединеното кралство ще загуби 328 милиона паунда (към 384 млн. евро), а дневният брутен вътрешен продукт ще се понижи с 4%, ако всички мигранти работници си останат вкъщи за един ден.

Мястото на мигрантите е сред най-разискваните аспекти на бъдещия Брекзит.

Освен това докладът посочва, че около 26% от всички специалисти в областта на здравеопазването са мигранти: много повече в сравнение със средните 10,9% от общата работна сила на Великобритания.