Водопроводът с минерална вода гръмна в центъра на Сандански, заля с кал заведенията, багери копаха под носа на туристите

Т. Гикински и А. Тренчев (с телефона) лично следяха ремонта

Ресторантьорът Александър Тренчев: При всяка авария топлата минерална вода топи питейния водопровод, днес ще платя заплати на 30 души, а ресторантът ми тъне в кал

По сметки на управителя на УВЕКС Тодор Гикински щетите на дружеството са за 20 000 лв., но нарастват, Басейнова дирекция в Благоевград нехаят въпреки сигналите

 

Водопроводът за минералната вода в Сандански гръмна в центъра, като наводни площада и заля с кал заведенията по главната търговска улица. Спецекип на водното дружество УВЕКС стовари на място тежки машини и изкопа 3-метров кратер насред търговската улица, за да бори водното бедствие. Ремонтните работи бяха ръководени лично от управителя Тодор Гикински.

„Днес трябва да дам заплата на 30 човека, а целият ресторант е заринат с кал. Гостите на града няма кой да ги нахрани. Вода има, недостатъчно, но има. Кой очаквате да седне в ресторанта при тази кал и багерите пред входа ми?“, обясни собственикът на близкия ресторант – Александър Тренчев.

Аварията е една от най-мащабните в историята на града. Проблемът е огромен за Сандански, тъй като всяка авария на водопровода с минерална вода нанася щети по тръбите за питейна, които са пластмасови и не издържат на високата температура.

Местните търговци бяха благодарни на работниците от УВЕКС за бързата реакция по овладяването на потопа.

„Реакцията на УВЕКС за справяне с аварията е изключително добра и навременна. Екипите се справиха и буквално, работейки нонстоп, успяха да направят всичко необходимо и максимално бързо да бъде възстановено водоподаването, защото сме без вода и потънали в кал. Щетите ни са огромни, а Басейнова дирекция не си вършат работата, офисът им е в Благоевград, те са отговорни за стопанисването на минералния водопровод, а той не е подменян с десетилетия, пробит е и горещата вода изтича и топи пластмасовите тръби за питейна вода. Държавните институции не си вършат работата. Пет месеца звъним в Благоевград на посочените телефони от там приемат сигнала и все едно не са чули, чиновниците в Басейнова дирекция нехаят. Потърпевшите са много”, ядосва се ресторантьорът Александър Тренчев.

Стойността на аварийно-възстановителните дейности към момента се изчислява на 20 хил. лв. Сумата обаче нараства, тъй като водопроводът минава на сантиметри от тръбите на минералната вода и през последната година авариите по трасето на главната улица са над 10.

Управителят на УВЕКС Тодор Гикински увери, че по данни от направените изследвания водата в ремонтирания водопровод е чиста и отговаря на всички изисквания за консумация.

Потърсихме за коментар по темата представител на Басейнова дирекция Благоевград. От там обаче ни съобщиха, че първо трябва да подадем въпросите си в писмен вид, след което те ги препращат в Министерството на околната среда и водите.

Покрай заведенията течеше кал   

Вангелия Иванова – Басейнова дирекция Благоевград