Магистрати от Дупница събират парите от лихварство на Ивона и Сотир Близнакови, давали кредити от фирма с капитал 2 лв.

Ивона Близнакова

В Дупнишка популярна каса потънаха 4 128 722 лв., Близнаков еднолично опрости 2 566 289 лв. на определени хора, сред намазалите – самият той, снаха му, жена му, синът му, шофьорът му, заяви Сия Малинова

Георги Близнаков

Дупнишката Темида теслосва граждани, теглили кредити от триото баща, син и майка Близнакови от Дупница. Семейството се прочу, след като завлече чрез пирамидата Дупнишка популярна каса спестяванията на стотици дупничани в общ размер на над 4 млн. лв. Единствен изгоря Георги Близнаков, който и в момента е в ареста.

Съпругата му Ивона Близканова с подкрепата на сина си Сотир и приятелката му Миглена Драганова продължават да въртят лихварство. Нещо повече – те скубят безмилостно длъжниците, пропуснали да погасят своите борчове, като директно завеждат дела срещу тях и ги печелят на 90%.

Ужилени съобщиха, че в Районен съд-Дупница са заведени стотици такива дала, въпреки че кредите са издавани от фирма, която няма лиценз за това от БНБ. Освен това далаверата се върти в офиси с логото на пловдивската фирма „М кредит”, която от 3 години няма дейност и е със запор на сметките. Самите пари се отпускат от „Феникс СБ” ЕООД, чийто печат стои на документите за отпускане на кредити. „Феникс СБ” ЕООД е регистрирана на името на Сотир Близнаков. През 2015 година той прехвърля своя дял от 1 лв. във фирмата на Миглена Драганова, с която делят общ покрив и имат две деца.

Разследване показа как съвсем скоро, след като напуска ареста срещу гаранция от 30 000 лв., Ивона Близнакова брои кредити на благоевградчани. Със скрита камера тя беше заснета от екип на Нова телевизия да разяснява на дълго и широко, че за кредит от 200 лв. ще трябва да се върне 260 лв. Лихвата за забавена вноска е 2 лв. на ден.

Алъш-веришът се върти в офис в Благоевград на въпросната „М кредит”, какъвто има и в Дупница.

Лили Веселинова

Самата фирма „Феникс” пък се занимава с обмяна на валута, но не и с кредити. Тя е регистрирана с общ капитал от 2 лв. Как с тези 2 лв. се раздават креди, е най-любопитният въпрос. Управител се води Миглена Драганова.

В офиса в Дупница усилено се трудят Ани Стоилова и Лили Веселинова.

Всички в офисите са хванати натясно, но отричат до последно незаконната дейност. В офиса в Дупница управителката Драганова се скрива в тоалетната, докато служителката вика Сотир Близнаков, който бута най-нагло репортерите навън.

Миглена

По същия начин реагира и майка му Ивона в офиса в Благоевград. „Раздавам кредити с парите на Сия Малинова”, казва Ивона, секунди преди да заяви „не давам кредити”, докато бута журналистите на вратата на офиса си.

Именно педагогът Анастасия Малинова и бившият военен Йордан Югов, които са сред потърпевшите от популярната каса, водят разследването. Скандалното е, че те са привиквани в полицията в Дупница, за да дават обяснения по жалби от Близнакови, че им нарушавали спокойствието.

Ани Стоилова

„От 229 човека са взети 4 128 722 лв. Близнаков еднолично опрощава 2 566 289 лв. на определени хора. Сред тях е самият той, снаха му, жена му, синът му, шофьорът му. Това са все приближени хора, които не признават пред прокуратурата, че са взели такива суми. Как е възможно фирмата им „Феникс СБ” ЕООД да продължава в момента да дава кредити? Та тя е с 2 лв. капитал. Искаме да знаем къде са парите”, каза Анастасия.

Сотир Близнаков

„Близнакови ми взеха 6500 лв. Аз съм вече близо на 80 години, това са ми спестяванията от целия ми живот. А разбрах, че едва излязла от затвора, Ивона Близнакова е продължила пладнешкия обир. Искам си парите, дори и без лихвата. Нямам пари нито за храна, нито за лекарства. Пенсията ми е 230 лв.”, каза Запра Бижова.

       

Йордан Югов