Катюша Шаранкова заведе 55-има членове на пенсионерски клуб „Възраждане“ – Самоков на тур до Осоговския манастир и Крива паланка

 

Ръководителката на пенсионерски клуб „Възраждане“ – Самоков Катюша Шаранкова заведе 55-има пенсионери на тур до Македония.

Бойната група се разходи до Осоговския манастир и Крива паланка и запечата на снимки куп незабравими моменти. “Преживяхме незабравим ден и спомен”, с удовлетворение сподели ръководителката Шаранкова и продължи: „Порадвахме се на приказната красота на манастира и благодарихме на Бога, че е довел стъпките ни до това благословено място, осветено от молитвите на преподобния св. Йоаким Осоговски. Спряхме автобуса малко след отбивката за манастира и продължихме пеша, за да приготвим душите си за досега с обителта и светинята, пазена от основаването й в нея.

Центърът на манастирския комплекс са двата храма. По-старият, посветен на рождество на Пресвета Богородица, и по-големият, увенчан с 12 купола, посветен на светеца, в който се съхраняват мощите на преподобния.

Намерихме мощите там, където указва житието на св. Йоаким Осоговски – затворени в каменен саркофаг южно от централния вход на храма в западната му страна. До саркофага – малка дървена пейка, на която болните и немощните сядат, за да се молят, върху каменния му капак – възглавница, на която да опират главите си.”

Самоковци успяха да разгледат стенописите в Богородичния храм, чиято най-стара част е датирана от 11.-12. в.

Старейшината на манастира разясни на групата, че мощите на свети Йоаким не са цели, а на части, че са преместени от дървения ковчег, който светецът сам си поръчал, в каменен, защото имало случаи на.

След часове разходка в Осоговския манастир всички потеглиха към Крива паланка.