Атанас Скатов е веган, до 2010 г. не се е качвал на планина

Алпинистът Атанас Скатов

Алпинистът Атанас Скатов изкачи връх Еверест за втори път. Този път българинът е покорил върха по южния му ръб.

За първи път Скатов изкачи Еверест на 24 май 2014 г., но от северната страна на Хималаите. Оттогава не е имало друг българин изкачил върха.

Само преди шест дни Атанас Скатов покори връх Лхоце (8516 м) и стана вторият българин след Христо Проданов, който направи това постижение.

Намерението на алпиниста беше да изкачи двата близки един до друг върха в рамките на 24 часа, но силния вятър осуети неговите намерения, съобщи на неговата фейсбук страница мениджърката му Мария Илиева.

След Лхотце, Скатов е слязъл до втори височинен лагер (6500 м.) и в изчакване на добро време, e прекарал там три нощи.

На 18 май около 250 алпинисти и шерпи са се отправили към Еверест от лагер 2. Скатов обаче е изчакал един ден повече и според най-добрата прогноза на времето е атакувал върха на 19 май.

След две нощувки в два поредни височинни лагера тази нощ българинът е започнал атаката си към върха. След 10-часов преход нагоре по южния ръб на склона, с първите лъчи на слънцето, Атанас Скатов е стъпил на „Покрива на света“.

В момента българският алпинист вече слиза надолу, като целта му ще бъде да достигне до възможно най-нисък лагер.

Рекорден е броят на желаещите да стъпят на Еверест и тази година – около 800 алпинисти. Трима алпинисти обаче загинаха през уикенда при хималайския връх, а един е в неизвестност.

Атанас Скатов е феномен не само в българския, но и световния алпинизъм. До 2010 година никога не е бил в планина, а до 2012 година не е бил спортист. Роден е на 11 март 1978 г. в Сливен. Без да е изкарал дори и елементарен курс по планинарство и алпинизъм е първият българин изкачил 6 континентални първенци за по–малко от 2 години на веган диета. За още две години изкачва 4 върха над 8000 метра, като става първия българин участвал в 3 експедиции на върхове над 8000 метра в един сезон в Хималаите, като атакува два осем хилядника в алпийски стил само за седмица. Той е и първия българин участвал в 4 експедиции на върхове над 8000 метра за 4 месеца.

Атанас Скатов решава да стане веган от 2012 г. и да изследва този начин на хранене, като решава да изкачи най-високите върхове на света и на всички континенти за тестване върху физическите и психическите показатели, защото височинния алпинизъм е заниманието, което на много висока степен натоварва тялото и психиката.