Стотици празнуваха Спасовден край параклиса в Дяково, братът на зеленчуковия бос Стойчо Милев – Георги, ги нагости с курбан

Инициаторът на строителството на храма прокурор Ивайло Василев: Вероятно ще направим и стенописи

91-01-05-ivailo-i-angel-p1420011
Ивайло Василев (вдясно) и Ангел Илчев

С водосвет, курбан и веселба празнуваха Спасовден в дупнишкото село Дяково. Край параклиса „Свети Спас” („Възнесение Господне”) в едноименната местност Свети Спас се събраха около 100 души от селото и региона, свързани с Дяково. По традиция архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски извърши водосвет пред малката черквичка. Раздаден бе и курбан от овче месо.

91-01-05-p1420015
Пред параклиса и тази година бе извършен водосвет.

91-01-05-p1420028

Приготви го дупнишкият готвач Георги Милев – брат на собственика на най-голямата борса за зеленчуци и плодове в региона „Тоби” Стойчо Милев и чичо на зам.-кмета на община Дупница Крум Милев. Сред помощниците на майстора зад казана бяха Михал Кралев,  Михал Тонев – съпругът на екскметицата на селото Здравка Тонева, влаковият машинист Йордан Иванов. След като преди няколко години бяха изградени навес и магерница, новата придобивка сега е чешма пред мястото за готвене на курбаните. Майсторът й е строителят Илиян Попов, който преди време заедно със свой роднина изгради чешма и обособи детски кът с люлка на кръстовището на пътищата за гр. Бобов дол и с. Кременик в Дяково. Веселата част отново бе поверена на оркестър от Радомир и певицата Гита.

91-01-05-p1420050
Готвачът Георги Милев и неговите помощници раздадоха чорбата, приготвена и осветена за здраве.

91-01-05-p1420039

Главният виновник за честването на Спасовден в местността „Свети Спас” е прокурорът от Районната прокуратура в Дупница Ивайло Василев, който преди повече от 15 години инициира и ръководи строителството на параклиса. Малкият храм се намира над една от махалите в центъра на селото и бе построен на мястото на старо оброчище, до древна могила, откъдето се открива прекрасна гледка към Рила планина и Дупница.

Сред гостите на Василев бе художникът Ангел Илчев, който преди няколко години заедно с колегата си Георги Чимев зографисва кръщелнята на дупнишкия катедрален храм „Свети Георги Победоносец”. „Може би ще направим стенописи и на параклиса тук”, каза Ивайло Василев. Най-щастливият на празника бе неговият баща Васил Христов, дългогодишен учител по български език и литература в Дупница, който в края на 80-те години бе сред основателите на клуба за преустройство и гласност в Дупница. Родът на Христов, който е баща на известния магистрат от Висшия съдебен съвет Камен Христов, е от Дяково.