Кметът Вл. Москов награди изявени учители и ученици на бляскава церемония в Гоце Делчев, супер талантът Кръстьо Драгинов донесе бронзов медал от олимпиада по химия в Казахстан, призна: Готвя се за злато от Тайланд

Неврокопският митрополит Серафим благослови градоначалника и жителите на общината

91-01-01-krsto-draginov-i-kmeta-moskov-gotse-delchev
Кръстьо Драгинов и Владимир Москов

Абитуриентът талант от Гоце Делчев Кръстьо Драгинов получи най-престижното отличие – награда от кмета Владимир Москов, на официална церемония по случай Деня на българската писменост и култура. Кръстьо е възпитаник на ПМГ „Яне Сандански“ и с него се гордее цял Гоце Делчев. Талантливото момче печели приза „Ученик №1” на Гоце Делчев за 2016 г. и е безапелационен победител в десетки състезания и олимпиади.

91-01-01-d3

На среща с градоначалника преди време Кръстьо сподели, че голямото му желание е да учи медицина, а Владимир Москов му пожела да се върне в родния си град. На талантливия ученик тогава кметът на Гоце Делчев подари скъп и необходим за него учебник, както и парична сума. Дванадесетокласникът Кръстьо Драгинов от Природо-математическата гимназия „Яне Сандански“ в град Гоце Делчев само преди дни спечели бронзов медал на международната Менделеева олимпиада по химия, която се проведе в столицата на Казахстан – Астана. Той бе част от националния ни отбор по химия, който за първи път в историята на България се завръща с толкова много медали от съревнование с най-силните школи по химия в света. Една от мечтите на Кръстьо е да спечели златен медал на международната олимпиада по химия през юли тази година в Тайланд, за която се готви.

91-01-01-e2Мечтае и един ден да бъде откривател на лекарство за най-тежките заболявания на хората днес. “Всичко това аз можах да постигна, защото обичам химията, обичам да се развивам и това всъщност беше един огледален образ на моите усилия”, призна Кръстьо. Градоначалникът с особено удоволствие и гордост връчи още награди на цяла плеяда випускници и ученици от всички училища за отличен успех и прославили родния си град и общината, както и ученици, завоювали призови места на местни, регионални, международни състезания, олимпиади и конкурси.

Залата на церемонията бе претъпкана. Присъства и Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, който благослови кмета Владимир Москов, всички присъстващи в залата ученици и учители, както и жителите на общината.  Кметът Владимир Москов удостои с плакети и грамоти десетки директори на училища и детски заведения, учители и просветни дейци на територията на общината за достойния им принос към образованието, културата и просветата в община Гоце Делчев. Много аплодисменти от залата получиха от своите ученици и наградените учители. С бурни аплодисменти на одобрение бяха посрещнати и всички обявени имена на получилите също грамоти и плакети с почетния знак на града изявени ученици и отличниците от трите гимназии в Гоце Делчев и училищата в общината. Наградените ученици и учители бяха аплодирани бурно от строителния бос Георги Шапков, заместник-кметовете Валери Сарандев и Саид Иброш и др. Празникът завърши с традиционния коктейл, на който кметът Москов вдигна тост с пожелание към всички директори, учители, културни и просветни дейци и журналисти да бдят и пазят чисти и свети образованието, културата и традициите в района, както досега.