АФЕРА:„АЛМИНА КОНСУЛТ” ЕООД отмъкна 500 000 лв. за калпав ремонт от потъналата общинска болница в Дупница, задължава болницата да го осребри

 

  • Покривът отвсякъде тече, а от общината ни искат по 8000 лв. на месец за ремонта, човек трябва да е самоубиец, за да се съгласи да оглави потъващ кораб, обяви доц. Недин
  • Ексуправителят Росен Тимчев: Олга Китанова ме привика в кабинета да разпиша договора за ремонта, проекта движеше зам.-кметът Красимир Георгиев

 

Собственици на столичната фирма „АЛМИНА КОНСУЛТ” ЕООД лапнаха грешни 511 279,35 лв. за потресаващо калпав ремонт на сградата на Транспортна болница в Дупница, оплакаха се в един глас лекарите от лечебното заведение.

Временният управител Росен Тимчев.

„Теч като река от дъжда се изви от тавана и външната стена чак до манипулационната на детско отделение. Ръководителят на АССР- МБАЛ „Св. Иван Рилски” Асен Низамов е категоричен, че течът е от незавършено покритие с керемиди на покрива. Стените на болницата са по-зле от всякога. Той написа няколко доклада за безобразното състояние на сградата след ремонта, който лекарите окачествяваме като пладнешки обир.

Зам.- кметовете Красимир Георгиев и Олга Китанова

Налице са вече два спукани стъклопакета на прозорците по западната фасада в неврологично и инфекциозно отделение. Най-вероятната причина е удар от твърдо тяло при направата на топлоизолацията по фасадата.

В болницата се питат дали общинската управа иска да спаси болницата.

Стъклопакетите не се подменят вече няколко месеца. Има и още един спукан стъклопакет в интензивния сектор на вътрешно отделение. Не е подменена и дограмата в сутеренния етаж на сградата. Установен е теч в близост до комина в таванската част на инфекциозно отделение. Течове са нашарили и коридора в отделението. А причината е „компрометирана обшивка от ламарина”. Но и това не е всичко. По източната фасада на сградата след ремонта свободно висящи са кабелите на стационарните телефони и на кабелната телевизия”, съобщи временният управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски” доц. д-р Димитър Недин.

Доц. Недин наследи поста управител от д-р Владислав Миков, който се задържа на поста около 2 месеца.

„Качеството по изпълнението на енергийна ефективност е безобразно”, категоричен е Низамов. Най-потресаващото е, че лекарите от общинската болница са открили, че фирма „АЛМИНА КОНСУЛТ” ЕООД с управител Лъчезар Борисов не фигурира в списъка на доставчиците на енергийно ефективни услуги, подписали европейския професионален кодекс за договори с гарантиран резултат. Изборът на фирма е абсолютно нагласен и незаконен, категорични са лекари и техници от болницата.

Кой е организирал конкурса и как Лъчезар Борисов е спечелил поръчката?”, питат лекарите зам.-кметицата Олга Китанова, за която на последната сесия на Общински съвет-Дупница стана ясно, че върти сметките на болницата. В момента тя е и временно изпълняващ длъжността кмет, докато тече летният отпуск на кмета Методи Чимев.

„Човек трябва да е самоубиец, за да се съгласи да стане управител на общинската болница”, категоричен беше временният управител на лечебното заведение доц. д-р Димитър Недин. Той съобщи, че е поставил проблема с калпавото саниране на болницата на вниманието на медицинския съвет на болницата.

„Особено бях шокиран, когато получих писмо от общината, че трябва да внасям всеки месец на 25-о число по над 8000 лв. в касата на общината. И това в продължение на 60 месеца, което прави сумата от над 500 000 лв. И цялото това удоволствие, за да получи столична фирма половин милион без покритие. А според мен има фактури със завишени стойности. Общината е сключила ЕСКО договор. Абсолютно некоректно е болницата да погасява ЕСКО договора, защото по правило не се погасява цялата сума, а се възстановява само сумата, икономисана от енергия вследствие на ремонта”, каза Недин.

Асен Низамов е категоричен, че поемането на задължението с подписването на договора, без разходите да бъдат приети с възложителя, е некоректно. „За подобни договори с гарантиран резултат възстановяването на направената от изпълнителя инвестиция за изпълнение на дейности и мерки за повишаване на енергийната ефективност, както и изплащането на дължимото по договора с гарантиран резултат възнаграждение се извършват за срока на действие на договора за сметка на икономисаните пари от енергия”, изчете чл. 2 от договора Низамов.

„И това не е всичко”, съобщиха лекари от медицинския съвет. „През 2017 година ще бъдат пенсионирани 11 служители на болницата. Повечето от тях не са ползвали отпуски и отказват категорично да ги използват, а си искат парите. За тях няма да стигнат 7000 лв. За обезщетения на съкратени и освободени служители са нужни 51 000 лв. за 2017 година. Приходите на месец са между 320 и 360 хил. лв., от които около 270 хил. лв. отиват за заплати. Адвокат на частна фирма, към която болницата има дълг, ни обрули със 17 000 лв., а само лихвата по спечеленото дело възлиза на 22 000 лв. Искат от нас да правим съкращения, а болницата работи 24 часа 7 дни в седмицата. Не спирам работа по празници, а всеки лекар, който дежури на празник, си търси двойната надница. Не мога да им кажа остави си трапезата на Великден и ела на дежурство, ще ти дам 10 лв. Няма как да дадеш на лекар 2000 лв. и да очакваш, че ще го юркаш цял месец, както си искаш.

Болницата не е като общината, където Олга Китанова си заключва кабинета в 16 часа или изобщо да не идва на работа и това да не прави впечатление на никого.

Чудя се кой от общинската управа иска да спаси болницата. Целият лекарски колектив и медицинският съвет ме убеждават да се явя на готвения конкурс за управител. Питам се защо да го направя? Срещу изискванията, които от общината поставят на кандидатите за управител на болницата, аз искам да поставя въпроса те дали желаят и ще се борят ли за нейното спасяване? Опасяваме се, че болницата е в сериозна опасност. Общински съветници, гравитиращи към частната болница, искат затварянето на общинското лечебно заведение. Отделно от това бивши съветници пък имат апетити към сградата на болницата. Как да се борим срещу тези интереси на хора с власт?”, заяви Недин.

Свързахме се с бившия управител Росен Тимчев, който е подписал договора за ремонта. „Искам точно да се знае. Много бързаха от общината. На 11 ноември общината е подписала договора с „АЛМИНА КОНСУЛТ”, а на 31-ви по спешност по тревога ме викат мен аз да подписвам. Искам да ме цитирате, не бих искал мен да обвиняват за всичко. В общината много бързаха, всичко съм правил с тяхното съгласие и под тяхното нареждане. Подписването на договора беше на пожар. Поисках договора, за да го прочета, и отидох в общината на специална среща. Аз не бях сам, аз водех юристи и административно-стопанския директор Даниела Ильова. Те са ми свидетели. Срещата беше в кабинета на Олга Китанова. Сумата, за която се договорихме, беше не 8000, а 4000 лв. В това съм на 100% убеден и имам свидетели. Изтъкнах, че сградите са общински, не бях съгласен да подписвам, но Китанова каза, че ако не подпиша, проектът пропада и няма да има никога саниране и заради мен болницата изпуска възможността да бъде саниране. Исках сградата да се санира, защото така се пестят пари от отопление и се създава уют на лекарите и пациентите. Защо да не искам, но настоявах и спорих по цената. Подписах се на договор за 4000 лв., а сега, ако някой е подменял страници от договора, това е друг въпрос. Ако знаех, че може да стане така, щях да се подписвам на всяка страница от договора, а не само на последната. Но аз стоях пред зам.-кмета и не недопусках такова нещо. Ильова беше донесла наши изчисления и им ги представихме, така че да се поберем във възможностите на болницата. Ако някой е подменил страници от договора, той е престъпник. Тримата сме живи и здрави и ще свидетелстваме. По конкурса за санирането и отговорен за проекта е зам.-кметът по европейските въпроси Красимир Георгиев. Общината ръководи конкурса, не съм го организирал. Непочтено е болницата да плаща за санирането на общински сгради. Ако не бях подписал, щяха да кажат „той не подписа и провали проект за 500 000 лв.” и щяха да ме обвинят в безстопанственост, както го правят в момента. Подкрепям доц. Недин и ако имат съмнение за далавера, нека веднага всичко да бъде проверено от прокуратурата”, каза Тимчев.