„Лекарите от от болницата „Света Анна“ в столицата изписали преждевременно удареният с бетонна плочка Николай Ефтивов. Той станал от леглото и си тръгнал, но на 30 крачки пред входа на болницата се строполил, намерили го мъртъв. Всичко това ми разказаха сестрите и братята на починалия. Бях на протеста в Благоевград. Цялата махала е настръхнала, хората искат справедливост, а извършителят да влезе в затвора. Прави са. Сега се питам, дали и лекарите не са за затвора. Как е възможно, човек с тежка травма на главата да бъде изхвърлен от болницата като мръсно коте. Нима ромите нямат право да бъдат лекувани. Всичко е ужасно и чудовищно. Няма да оставим нещата ката“- каза еврокомисарят на ромите Петко Асенов. Той пристигна в Благоевград . Като ВЯРА първи информира, поводът за митинга е смъртта на 47-годишния Николай Евтимов-Кольо Мишкаря, който почина вчера в болница „Св. Анна“. Той е приет в столичната клиника по спешност, след като на 11 юли вечерта е ударен с тротоарна плочка от 75-годишния Радой Тодоров.

Инцидентът станал, след като бившият военен решил да прогони Кольо Мишкаря да не седи на стълбите пред жилищната му кооперация на ул. „Свобода” №6 пред магазина.

„Видях как се събра народ, а Кольо се държеше за главата, целият беше в кръв. Той беше  много кротък човек, на никого лошо не е направил. Работеше честно, за единия хляб, като гробар. Този човек, който го уби, е агресивен и това не му е за първи път. Посягал е и на деца. Ние живеем в мир с българите от много години и искаме законът да важи за всички”, заяви Миглена, която живее в отсрещната къща.

„Ето тук стана всичко, на тези стъпала. Той първо се опита мен да удари, но не успя”, разказа друга ромка. Миналото лято наби внука ми, че е откраднал грозде“, добавя Мария.

Пред къщата на Радой Тодоров бързо се събират роми, сред тях са братът и сестрата на  починалия Кольо Мишкаря. „Брат ни беше добър човек, пиеше, но не беше скандалджия. Има 5 деца, които чакаме да дойдат от чужбина за погребението. Не искаме конфликт с българите, живеем си добре с тях”, казаха Силвия и Юли Евтимови.

„Всеки трябва да си носи последствията. Без значение дали е ром или българин. Във всяко стадо си има мърша. Благоевград е единственият град, в който няма разправии между българи и роми“, казва и известният ромски музикант Пелето.

Сергей Ангелов, който е съсед на бившия военен разказа за друг потресаващ случай с Тодоров.

Николай Ефтимов паднал мъртъв пред на излизане от болницата.

„Преди 2 години той преби от бой 5 – годишно дете, защото си отчупило малко грозде. Аз бях там, опитах да окажа помощ, започна да налага и мен. Накрая вместо той да влезе в ареста, вкараха там мен. Това е нечувано, искаме справедливост. Полицията го защитава, обвиниха мен, аз седях в ареста. Опитах да получа справедливост, но така и не стана. Ето вижте сега какво се случва, той уби човек и го пуснаха да избяга. Това честно ли е според вас. Близките му страдат, Кольо беше добър човек на никого не е навредил. Трябва да има някакви закони, тия от горе трябва да спрат да го защитават”.

„Няма етническа престъпност и затова нашият протест ще бъде мирен. Искаме да се спази закона и виновникът да си понесе наказанието. Той е задържан за 4 часа, след което е пуснат от полицията и сега го издирват“, твърди организаторът на протеста Калин Асенов.

 

Автор на снимките:

Нансен Асенов

1 коментар

  1. Всеки да си носи последствията за извършеното! Циганите са единни! Трябва да се учим от тях! Ако след всяко престъпление над българи, особено по селата над безпомощни възрастни хора и ние се събирахме на протест, а и еврокомисар ни подкрепяше, може би щеше за толкова години да променим нещо в държавата ни към по-добро!

Comments are closed.