Синдикът Иван Балабанов: Няма никакви китайци, “Полимери Инвест” беше един ход да се доразграби дружеството

Николай Банев

Николай Банев съди България, искът, който бизнесменът ще заведе в Люксембург, е на стойност от 650 милиона евро

 

Нямам никакви притеснения относно изказванията на г-жа Банева. В това, което тя каза, няма грам истина. Единствената истина беше, че тя се появи по телевизията, всичко друго бяха пълни, пълни глупости. Това каза синдикът на “Полимери” Иван Балабанов.

До дни започва извозването на опасното вещество от “Полимери”

“Това са агониите на Баневи. Никаква истина няма в това, че имало сключен договор с китайци. “Полимери Инвест” беше един ход да се доразграби “Полимери” АД, което успяхме, макар и след повече от година от откриване производство по несъстоятелност, да върнем остатъците от съборените сгради и много малка част от съоръженията, която бяха нарязани, които съм продал за скрап – всичко е документирано, имам оценки за продажбите.

Това семейство се показа и доказа на цяла България какви бизнесмени са.

Тази митична и митологична история с китайците – къде щяха да строят този завод, като “Полимери Инвест” няма земя. Те не могат да строят на парцелите на “Полимери” АД”, коментира Балабанов. Той допълни, че Евгения Банева изобщо не знае за какви резервоари говори.

Стана ясно, че до дни започва извозването на опасното вещество, което се съхранява в корозиралите цистерни във фалиралия преди години завод “Полимери” в Девня, собственост на бизнесмена Николай Банев. Това съобщи кметът на града Свилен Шитов.

Цистерните съдържат близо 3 хиляди тона токсично вещество. Хората в градчето признават, че са на тръни. Местните са притеснени и от факта, че никой официално не ги информира за предстоящите действия. От областна управа вече е избрана фирма, която да извози токсичния отпадък във Франция, където ще бъде неутрализиран, предаде Bulgaria ON AIR.

Министерският съвет вече отпусна 15 млн. лв. за извозване на тези опасни вещества. То ще се осъществи с авто, а не с влакови цистерни, тъй като в завода релсите са демонтирани и вече няма железен път. Контейнерът, където се съхранява опасното вещество, пък може да издържи още не повече от година и половина, тъй като то разрушава метала.

На свой ред Банев коментира, че ще съди България.

Бившият собственик на “Полимери” беше категоричен, че токсичния отпадък е наследил от държавата, купувайки завода през 1998 година. Бизнесменът обяви, че ще заведе дело срещу България и е убеден, че ще го спечели.

“Ние подготвяме един много голям иск. В момента стойността му е около 650 милиона евро. Това въобще не е шега. Този иск аз ще го заведа в съда в Люксембург”, категоричен бе Николай Банев.