„Окръжната прокуратура в Благоевград започна разследване на причините за големия пожар край Кресна, тръгнал от симитлийското село Мечкул, унищожил около 7000 дка горски територии. От тях над 5000 декара са иглолистните култури, които са напълно унищожени, тъй като огънят е върхов. В евакуираните две села влиза жандармерията”. Това съобщи вътрешният министър Валентин Радев.

Огромният пожар бушува на още два неовладени фронта – южен към с. Влахи и западен над Кресненското дефиле.

„Преди половин час се обадих на главния прокурор Сотир Цацаров да го запозная с последната информация по случая. Прокуратурата вече прави втора проверка съвместно със служители на ОДМВР-Благоевград. Образувано е досъдебно производство срещу неустановен до момента извършител на пожара“, коментира министърът на вътрешните работи.

„Пожарът е локализиран от две страни. В 9 часа сутринта започна контролираното пускане на хората от евакуираното кресненско село Ощава по домовете им. По обяд достъпът вече се осъществява свободно, очаква се в скоро време да падне забраната и за живеещите в с. Сенокос, община Симитли. Критична остава ситуацията край село Стара Кресна, където пламъците продължават да бушуват. Заради двата прекъснати далекопровода кривият тунел на главен път Е-79 в района на Кресненското дефиле остава неосветен. Водачите да се движат по трасето със съобразена скорост и повишено внимание”, препоръча министър Радев. По думите му над 530 души участват в гасенето, като всеки момент се очаква на място да пристигнат и жандармеристи заедно с високопроходима техника, като подчерта, че бедствието не е повлияло на качеството на въздуха.

„Въздухът не е замърсен, хората не бива да се притесняват“, увери Радев.

„В сутрешните часове територията, обхваната от пожара, е била разделена на 4 сектора: Стара Кресна – Мечкул, Мечкул – Сенокос, Сенокос – Ощава и южния участък, в първите два нещата вече са под контрол.

Най-тежкият район бе Сенокос – Ощава, където има участък от стотина метра, намиращ се дълбоко в дерето. Ако се вземе решение хеликоптерите да се включат и следобед, там ще им е първата точка“, каза директорът на ГДПБЗН, главен комисар Николай Николов. Той обаче призна, че положението в южната част е критично.

„Засега не можем да сме спокойни. Там работят предимно военни. Изпращаме допълнително сили и средства. Районът се доближава до стария пожар отпреди месец“, уточни Николов.

Спасени от огнената стихия са стотици къщи и плевни. В повечето от тях не са живеели хора. Три постройки са с изпепелени покриви. Те обаче са строени от камък и по-лесно биха могли да се възстановят, каза още Николай Николов.

Той не пропусна да отбележи, че една от тези къщи бе спасена от огнеборците от Пловдив. Продължават съвместните усилия на пожарникари и служители на горското предприятие и НП „Пирин“, като целта е огънят да не навлезе в зоната на природния парк.

„Добрата новина е, че въпреки тежките условия нямаме загинали граждани и наши служители. Хората, които работят тук повече от 36 часа, се сменят поетапно. Получихме подкрепа от Пазарджик, Пловдив, София, Кюстендил, Перник, Ихтиман. С две думи – цяла Югозападна България помага на колегите си от Благоевград“, отбеляза още шефът на ГДПБЗН.

Според него, ако всички планирани действия се изпълнят от гасаческите екипи и ако няма непредвидени обстоятелства, към края на деня пожарът може да се контролира вече от три страни, без риск за разрастването му.

„Ако сутринта не бяхме оптимисти, то сега можем да се наречем умерени оптимисти“, заяви още Николов. На обедния брифинг стана ясно, че в двете евакуирани села влиза жандармерия, за да се опази имуществото на местното население.

„Засега е овладяна ситуацията в района на селата Мечкул, Ракитна и Сенокос.” Това каза в следобедните часове кметът на община Симитли Апостол Апостолов във връзка с пожара в Кресненското дефиле. Поетапно започваме да връщаме хората в село Сенокос. „Със собствен превоз започваме да връщаме евакуираните хора от село Сенокос по домовете им, тъй като преценихме, че вече няма опасност за тях. Направена е просека, която да не допуска пожари в близост до къщите”, обясни Апостолов.

По думите му в Мечкул и Ракитна обстановката се нормализира и там почти не е имало евакуирани домакинства.

На място остават да дежурят екипи, които да следят за недопускане възобновяване и разрастване на пожара.

На помощ на пожарникарите в битката с огнената стихия са мобилизирани над 450 човека, от които 160 служители на ЮЗДП, 60 – от РДГ-Благоевград, военни, доброволци. На място е почти цялата налична техника, която предприятието закупи – високопроходими специализирани автомобили и булдозери за прокарване на полоси.

Това е най-големият пожар на територията на ЮЗДП, който беше засечен от Центъра за управление и контрол на пожарната обстановка на ЮЗДП около 14,00 часа на 24 август. От началото на годината до момента са регистрирани 114 горски огнени инцидента, като засегнатата площ е близо 5200 декара. В над 80% от случаите ранното известяване и бързата реакция на горските екипи и на противопожарните служби са предотвратили разрастването им и нанасянето на големи щети на природата.

 

Пожар и в землището на с. Никудин в Малешевската планина

 

Човешка небрежност доведе до нов пожар на територията на Югозападното държавно предприятие. Около 15 декара дъбова гора и 30 дка сухи треви и храсти са се запалили в землището на с. Никудин в Малешевската планина, близо до границата с Македония. Пожарът на територията на „ДГС Струмяни” е низов, възникнал е в земеделски територии и бързо е достигнал близката гора.

11 служители на териториалното поделение на ЮЗДП и три високопроходими автомобила са на мястото на инцидента. „Пожарът е потушен, като в момента се правят минерализовани ивици за недопускане на разпространението му”, съобщи директорът на „ДГС Струмяни” инж. Росен Янев.

 

Кметът Котев: Параметрите на въздуха над Сандански с в нормата, очаква се до тази вечер облакът над града и района да се разсее

 

„Разполагам с официална информация, че с въздуха в Сандански и наоколо няма проблем. Има мирис, но замърсяването не е над допустимите норми. Пожарът е локализиран, не се разраства – още отпреди обед. До няколко часа се очаква небето над града да бъде чисто. Заставам с името си зад тези думи“, заяви Кирил Котев – кмет на община Сандански. Той подчерта, че за момента няма причини за основателни притеснения, както и че обстановката ще се подобрява занапред. Кметът е бил информиран от управителя на област Благоевград за това.
Котев съобщи също, че някои хотели имат вече отказани резервации заради бедствието в Кресненското дефиле.
Вероятно и посещаемостта на първата вечер на фестивала „Пирин фолк“ няма да бъде според очакванията.