Бившият ОбС шеф на Кюстендил Динчо Желязков: Хванах кмета Паунов в лъжа, в прокуратурата няма сигнали срещу „Спаси Кюстендил” за брезовата гора

Динчо Желязков

 

Читалищният председател Иван Сапунджиев пред съветниците: Градоначалникът е уговорил предварително наградите за празника на черешата  

В прокуратурата няма сигнал срещу представители на гражданското движение „Спаси Кюстендил”, че защитават икономически и финансови интереси с каузата си за спасяването на брезовата горичка. Това означава, че кметът Петър Паунов изрече неистина. Това заяви пред съветниците на заседание на ОбС бившият председател на местния парламент Динчо Желязков. Той направи изявлението по повод споровете заради превръщането на брезовата горичка пред галерията в паркинг между кмета Петър Паунов, съветниците и Гражданската инициатива „Спаси Кюстендил“, чийто член е и той.

Петър Паунов

Ето какво заяви Динчо Желязков: „На заседание на Общинския съвет на 29 юни Ивайло Атанасов, неформален лидер на ГД „Спаси Кюстендил“, попита зам.-кмета Плачкова какво има предвид, когато твърди публично, че хората от сдружението всъщност не защитават брезовата гора, а нечии икономически и финансови интереси. Вместо Плачкова отговори кметът Петър Паунов. Той прати интересуващите се от въпроса за справка в прокуратурата. Отделно обвини хората от „Спаси Кюстендил“, че „в тъмна доба ходят в брезовата гора да садят нови дръвчета“. Вероятно за да покаже защо брезичките, които ще се премахнат сега, са повече от обявените в проекта.

Иван Сапунджиев

Сега искам да ви уведомя, че като изпълнителен гражданин направих справка в прокуратурата. Отговорът гласи, че там нямат сигнали за моя публична активност в защита не нечии финансови интереси! Освен това новите брезички са засадени, окопавани и поливани в последните години от семейство Борисови, което живее в близост и което не крие тази си дейност. Смятам, че такива граждани са за похвала, а не за включване в мизерни конспиративни схеми! Това означава, че става дума за две неверни твърдения, изказани от кмета Паунов за по-малко от час! Това в обикновения език се нарича ЛЪЖА! Как да си го обясним? Тъй като в тази зала често се говори за християнски ценности, ще ви припомня, че апостол и евангелист Йоан, като търси източника на лъжата, го намира в дявола – „дяволът е баща на лъжата“, казва той. Но св. Йоан не уточнява майчинството. По скромното ми мнение, в случая тя се крие в няколкото милиона лева за благоустройството около галерията, милиони, чиято сила е неудържима за определена категория хора!”, заяви Желязков пред съветниците.

На сесията стана ясно още, че кърпенето и асфалтирането на улици в Кюстендил продължава, въпреки че предвидените за това в бюджета половин милион лева са изчерпани още на 20 август. Дотогава са асфалтирани изцяло 2 улици, изкърпените са 20. Недостигащите средства ще се търсят от собствените приходи на общината или чрез нов трансфер от Министерството на финансите, обясни кметът Паунов. На въпроса на съветниците от БСП Мая Шишкова и Атанас Гергинов „на какъв принцип са избрани тези улици и защо по списък са заложени за ремонт 50 улици, а са асфалтирани 20“, кметът отговори, че улиците за ремонт са подбрани в зависимост от тяхната натовареност.
В края на заседанието на Общинския съвет общественикът и председател на едно от кюстендилските читалища Иван Сапунджиев стана и заяви: „По време на празника на черешата през май т.г. кметът Петър Паунов и негови приближени са уговорили наградите за най-добре подреден щанд, най-едра череша и най-красиво вешало предварително. Г-н кмете, в цивилизования свят това се нарича корупционна схема!“, обяви в заседателната зала Иван Сапунджиев.