Борисов: Когато фактите, говорят и най-големите ни критици да мълчат, от 34% нелегалните цигари у нас намалели до 7%

Бойко Борисов: Най-голямата черна маса пари идва от контрабандата

 Винаги съм казвал, че най-голямата черна маса пари, организираща и правеща корупция в държавата, това е контрабандата, посочва премиерът

 

Когато фактите говорят и най-големите ни критици трябва да замълчат. Контрабандата на цигари се е свила от 8.1% до 7% за 1 г. Преди 10 г. тя е била 34%. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който участва на редовната среща на правоприлагащите органи с петте тютюневи компании от Инициативата срещу незаконната търговия с цигари. Освен Борисов в срещата участваха министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и директорът на Агенция “Митници” Георги Костов.

Борисов подчерта, че при тази контрабанда става въпрос за трилиони в Европа и милиарди в България, а това влияе пряко върху бюджета. Той изрази задоволство от редовните си срещи с прокурори по тези случаи и добави, че координацията между властите носи успех.

“Винаги съм казвал, че най-голямата черна маса пари, организираща и правеща корупция в държавата, това е контрабандата. Не случайно толкова проучвания се правят по тази тема, защото в парични измерения става въпрос за трилиони, милиарди в България и замърсяват цялата система. Защото, за да мине една контрабанда ви трябват, митничар, полицаи, това са огромна маса. Не мога да не изкажа благодарност, че главния прокурор и прокурорите приеха да правим тази дискусия всяка седмица”, заяви премиерът. Той добави, че борбата е станала ефективна, защото фактите говорят.”

Само преди седмица беше заловен един контейнер, първо ми се обади Костов, а след това от ГДБОП, което се оказва, че работят едновременно. Тази група правеше убийства и други грабежи. Тенденцията ще продължи да намалява, защото е добре за държавата. Тези акции не са само за акциза на цигарите, но за горивото и алкохола. Тук не мога да не похваля ГДБОП и международното сътрудничество на прокуратурата, защото голяма част от нелегалните фабрики са разбити, каза премиерът

Над 90% от потребявания у нас рязан тютюн е с нелегален произход. Нашите наблюдения сочат, че двигател на този процес най-вероятно са прекупвачите на тютюн, заявиха от Инициативата срещу незаконната търговия. Видно е, че борбата с незаконната търговия е дала положителни резултати през последната година. Приветстваме факта, че тази борба се е превърнала в дългосрочен приоритет на кабинета, но смятаме, че могат да бъдат положени още усилия, посочиха от тютюневите компании.

Валентин Радев предупреди за нови тенденции – нов път през българо-гръцката граница (ГКПП „Капитан Петко войвода“ и ГКПП „Маказа“), както и използването на български транспортни средства и дружества, регистрирани от гръцки граждани в България за транспортиране на цигари без акцизен бандерол на територията на ЕС.

Няма търкания в коалицията, Патриотите се шегуват, твърди Борисов след среща със Симеонов, Каракачанов и Сидеров

Няма търкания в коалицията, декларира премиерът Бойко Борисов след среща с партньорите си от “Обединени патриоти”.

В разговорите в Министерски съвет са участвали вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, както и лидерът на “Атака” Волен Сидеров.

Борисов заяви пред журналисти, че Симеонов и Каракачанов не са скарани, а “те така си се закачат помежду си”.

Повод за срещата стана изказване на Симеонов от преди няколко дни. “Напоследък нямаме диалог с Бойко Борисов”, каза той в телевизионно интервю и обясни, че в коалицията има търкания – “най-тривиални и банални, по кадрови въпроси”.

Каракачанов обаче не го подкрепи и каза, че редовно се чува с премиера, въпреки че не е в една сграда с него, докато Симеонов седи в съседния на Борисов кабинет.

“Никога не сме имали търкания с Патриотите. Проведе се коалиционен съвет, защото аз и Валери бяхме цяло лято на работа, а другите бяха в почивка и имаше малко напрежение в това отношение. Иначе редовно в понеделник или вторник се събираме и говорим по всички теми“, каза още премиерът.

Относно това дали има търкания в коалицията между Симеонов и Каракачанов Борисов заяви, че не се бърка „в чужди партии и в чужди семейства“.

„Те си се шегуват така помежду си, че в първия момент винаги можеш да останеш с впечатление, че се карат, но после като започнат да се смеят… Беше ми нужно време, за да им свикна на табиета“, каза още министър-председателят. Той обаче призна, че е имало напрежение около съобщението във Фейсбук профила на Симеонов за уволнението на шефката на ДНСК Милка Гечева. Борисов поясни, че вицепремиерът получил тази информация на заседание на кабинета от министъра на регионалното развитие Николай Нанков. По думите на премиера Нанков дължи извинение на Симеонов, защото по-късно не е споделил публично новината.

По повод протестите на полицаите Борисов заяви, че ще помислят и за техните заплати, но не приема ултиматуми и никога не е работил под натиск.