Депутатът от ГЕРБ Ивайло Константинов: Дупница ще има медицински колеж, трагедия е, че не се създаде ВиК асоциация, така големите градове ще поемат тежестта в скока на цената на водата в по-малките

Ивайло Константинов

 

„Доволен съм, че спечелих една лична битка. За мен безспорен приоритет е образованието. Затова съм щастлив, че ГЕРБ инвестира в момента 330 000 лв. допълнителен ресурс годишно в образованието, сега увеличението на заплатите е с около 30%. В рамките на мандата парите за заплатите на учителите ще се удвоят. Отделно 624 млн. лв. ще се инвестират в образователна инфраструктура. Така ще се обхванат 420 учебни заведения, от университети до детски градини. Ще имаме нови или обновени физкултурни салони, оборудване на кабинетите и всичко, което може да подобри образователния процес”, това заяви депутатът Ивайло Константинов на пресконференция в Дупница.

„Всяко учебно заведение може да участва. Само трябва да подготви проект съвместно с отдел „Евроинтеграция” в община Дупница.

На 23 октомври в Дупница съм поканил министъра на образованието Красимир Вълчев. Ще дебатираме по една важна тема – разкриване на практични специалности в средните училища. Имаме недостиг на стругари, шлосери, фрезисти… Това е главна спънка пред инвеститорите, има инвеститори, но липсва човешкият ресурс. Другият проблем е липсата на родителски интерес към тези специалности. Никой не иска детето му да е работник, всички искат те да станат лекари, адвокати…

Това ще обсъдим с министър Вълчев. Липсва ни образователната инфраструктура, инвеститорите ги има.

Навръх тържествената сесия за празника на града на 19 октомври съм подготвил още една изненада за дупничани по темата разкриване на медицински колеж в Дупница.

За ски зоната имаме конкретно разписан план, съобразен с изискванията за европейско финансиране. Трябва да докажем възможността и интереса на обществеността. Да докажем, че районът е туристически, е лесно. Трябва да обособим общинските имоти и инвестиционните намерения. Трябва да кажем на Европа, че правим писта, която няма да е самоцел, направена за трима души, а че е писта, която ще донесе доходи. Алтернативите за финансиране са две – цялостен проект и чрез финансовите инструменти, които ще позволят публично-частно партньорство. Общината трябва да направи обществено допитване дали да се прави зона за вили, за хотели, за самостоятелни малки парцели, които да се продават на малки инвеститори, или нещо друго. В момента се изготвя подробен устройствен план. И в двата случая ски зоната ще бъде факт.

Частен инвеститор за едно такова начинание като ски пистите в България няма. Лично съм говорил с потенциални инвеститори”, разясни Константинов.

Той обяви, че община Дупница е сред отличниците в страната и ще получи допълнително над гарантираните 18,5 млн. лв. по програма „Региони в растеж” за „Инвестиционната програма по градско възстановяване и развитие за периода 2014-2020 г.” „Голяма част от парите отиват в жк „Бистрица”. Там ще бъдат изградени над 100 клетки за гаражи, които желаещите ще могат да наемат. В ход е цялостен ремонт в района на квартала.

Има решение на ПУДООС за финансиране на един от трите етапа, имаме намерението на правителството и решението държавата да финансира другите два етапа от проекта по изграждане на нова канализация на жк „Бистрица”. Имаме отпуснат ресурс за подмяна на водопровода в квартала и за водопровода по всички други заложени за подмяна на водопровода в града.

Истината е, че областната ВиК асоциация вече е национален проблем, а община Дупница е най-потърпевшата в страната, защото община Сапарева баня не иска да се присъедини. Започвам да губя надежда, че имаме полезен ход, а мрежата се разпада. ВиК не може да акумулира средства, за да подмени мрежата.

Асоциацията е полезно действие. Европейският подход е следният. Малките населени места се нуждаят от голяма водопроводна мрежа, за да стигне вода до населението. Същата ВиК мрежа в един голям град обаче ще обслужи 20 пъти повече хора. Ако в Сапарева баня се вложи 1 млн. лв. за водопровод и канал и обслужи 100 души, то за същите пари в София тя ще обслужи 20 пъти повече. На кого водата ще е по- евтина – на този в София или в Сапарева баня? Никой от нас не иска да разбере, че ние плащаме само част от услугата, но не плащаме за амортизация на водопровода. Такива общини като Сапарева баня трябва да получат поне 10 пъти увеличение на водата. И това не е санкция. Ако има асоциация, нещата ще се изравнят, като абонатите в по- големите градове ще плащат за по-малките. Затова единственото решение е консолидация, не спирам да правя срещи, за да го обяснявам”, разясни Константинов.

Проектът за ремонт на градския стадион няма да се осъществи. Имах среща с министъра на спорта Красен Кралев и единствената възможност е с финансиране от държавата. Получихме от Министерския съвет 2 млн. лв. за канализация в жк „Бистрица”, чакаме още толкова за асфалт и водопровод извън този, финансиран от МРРБ. Мисля, че няма да се дадат и пари за тревната настилка на стадиона. Затова ще се боря това да се случи по проект за трансгранично сътрудничество.

Държавата дава пари за някои стадиони, но те са отбори, които са в „А” група.”

Освен позитивите за Дупница Ивайло Константинов очерта основните акценти от работата на парламента: „Пенсионните фондове не могат да инвестират занапред повече от 20% в една емисия облигации. До момента често се случваше фондовете да изкупуват цяла емисия на някое дружество. Това създаваше риска от обезценяване на инвестицията. Ограничихме възможността на фондовете да правят сделки с недвижими имоти. Повишихме изискванията към членовете на Управителния съвет на тези фондове. Досега там влизаха хора с всякаква квалификация, сега ще трябва те да са с конкретно образование. Ограничихме и възможността за инвестиции в свързани дружества. Крайната цел е да са гарантира сигурността на вложителите в тези фондове, чиято функция е ефективно да добавя ресурс към пенсиите на тези хора.

Отхвърлянето на ветото на президента за Закона за опазване на околната среда. По силата на този закон проекти от национално значение да търпят едноинстанционен съдебен контрол, а не да минават през три инстанции.

Намаляването на административната тежест, която измъчва и бизнеса, и хората, вече е история. Реализирахме 20 промени, тепърва хората ще ги усетят. Въведохме електронно правителство, не мълчалив отказ, а мълчаливо съгласие.

По отношение на данъчната политика въведохме правилото който замърсява, той плаща, а не налогът да се прави на база проста калкулация на квадратурата.

В селата има хиляди имоти, които имат данъчна оценка и съответно се плаща данък. Но ако в къщата не живее никой, то няма да плащат нищо.

Беше прието да има глоба от 3000 лв. за всеки, който се движи в аварийната лента. Растат и санкциите за шофьорите, които карат след употреба на наркотици.

Беше прието репатриращите автомобили да осъществяват дейността си и след 17 часа. Така удължихме тяхното работно време до 19 часа.

Радвам се, че успяхме да увеличим минималните пенсии от лятото на 180 лв., а от първи октомври – на 200 лв. Увеличението засяга 850 000 души, а 450 000 получиха два пъти увеличение.

Смятам, че методиката на процентно увеличаване на всички пенсии не е правилно.

Удовлетворен съм и с още една стъпка, която предприехме в социален план. Всички родители, чиито деца не са приети в детска градина, да имат възможността да си наемат детегледачи от Бюрото по труда. За тези детегледачи държавата плаща минимална работна заплата, а родителите имат право да изберат кой точно да се грижи за детето, стига то да е до 5 години. Така родителите спокойно може да си изпълняват служебните ангажименти. Особено важно е, че за детегледач може да кандидатства и бабата на детето.”