Хепатит пламна в Самоков! 11 са болните в ромския квартал, шефът на РЗИ д-р Златанов: Раздадохме 100 ампули гама-глобулин

д-р Александър Златанов

 

Огнището е само в кв. “Седми“ на ул.“Здравец“, заболяването не се разпространява извън него, казаха още от РЗИ

Ромските деца в Самоков масово се разболяват от хепатит А. В града има вече регистрирани 11 заболели от болестта на мръсните ръце. Заразата е плъзнала сред ромските деца, предимно на възраст между 7 и 15 години, преди месец. От Регионалната здравна инспекция (РЗИ) уверяват, че са предприели мерки заразата да не се прехвърли в целия град. Общината и РЗИ наблюдават лицата, които са били в контакт със заразените. От РЗИ са предоставили безплатно на джипитата стотици ампули гама-глобулин. Десетки хора вече са имунизирани с имуноглобулин, а на контактните със заразените деца е инжектиран гама-глобулин.

11-те заразени лица веднага са хоспитализирани в инфекциозното отделение на УМБАЛ „Света Анна“, съобщи директорът на РЗИ д-р Александър Златанов. По думите му огнището е в ромския квартал „Седми“ на ул.„Здравец“ . Заболяването обаче не се разпространява извън квартала. Крайната мярка е предприета след предписание на РЗИ в София област. РЗИ съвместно с община Самоков е извършила огнищна дезинфекция на няколко къщи, улици и дворове в квартал “Седми”.

Потърсихме за официална информация директора на РЗИ д-р Александър Златанов, ето какво сподели той: „В Самоков има хепатит, но не може да се говори за епидемия, говорим за един лек латентен бум на хепатит. В момента огнището е на ул. „Здравец”. Имаме 11 случая на заразени, това е установено в рамките на месец и половина. Изпратих веднага екип от РЗИ, начертаха се незабавно мерки, заедно с общината направихме нужната дезинфекция, битовите отпадъци около домовете им да се изхвърлят, училищата са под постоянен контрол, детските градини също. На 24 часа непрекъснато изследваме води, храни… Това заболяване утихна след последния случаи и лечението му в болница. Случаите са леки, не е тежка формата. Сто дози гама-глобулин сме раздали на джипитата, които да се поставят на хора, които са в риск”, сподели за „Вяра“ директорът на РЗИ д-р Александър Златанов.

По неофициална информация хепатит А е тръгнал в Самоков от най-бедните роми в най-мизерните къщи в Седми квартал. По думите на живеещите в квартала в края на квартала имало няколко къщички, до които дори нямало път. Според хората до тях имало и нерегламентирано сметище, което трудно се почиствало и вероятно хепатитът е тръгнал от там.