Спас Василев от Кочериново остава постоянно в ареста заради измами със самолетни билети, призна пред съда: Съжалявам, не го направих за пари

Спас Василев остава в ареста.

 

Предал се е сам в ГДБОП в петък сутринта, като последно бил в Бургас, заяви адвокатът му Георги Ценев

За снимките си във фейсбук профила използвал фотоси от акаунта на французина Александър Мартинез, и той щял да го съди за 15 000 евро

Спас Василев бил спипан преди години да плаши бежанци с пушка

 

Софийският районен съд остави за постоянно в ареста измамника Спас Василев от Кочериново, представял се за Александър Николов в социалните мрежи.

Кочериновецът използвал снимки на французина Александър Мартинез.

Той е заподозрян в измама на десетки с обещание за по-евтини самолетни билети, обвинението е внесено в съда.

Пред съда Спас заяви, че съжалява.

Той е извършвал упорита и продължителна престъпна дейност и ако излезе на свобода, може да я поднови, аргументираха се от прокуратурата в искането да му бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение.
Съдът прие тези аргументи и отхвърли твърденията на защитата, че Спас искал да помогне на хората, а не да ги измами. Предал се е сам в ГДБОП в петък сутринта, като последно бил в Бургас, заяви адвокатът му Георги Ценев. „Съжалявам, не го направих за пари – само това мога да кажа”, заяви в съда Спас Василев, представял се като Александър Николов, мъжът, действал с фалшив профил в социалните мрежи и измамил десетки. „Ще говори адвокатът ми”, каза Василев. Той беше задържан в петък по обед в София от ГДБОП. Обвинението срещу него е за измама по стар случай. Срещу него има започнати разследвания в София, Благоевград, Дупница и Варна, като те ще се обединят в едно дело. Спас все още не е обвинен за измамите, които е извършил.
Прокурорското обвинение към Василев е по разследване от 2012 година. Тогава той е измамил гражданин, като му обещал, че ще му осигури пакет от 10 самолетни билета за 490 лева. Над 40 жалби за измами са получени в МВР срещу представялия се за Александър Николов. Според директора на ГДБОП Ивайло Спиридонов над 40 са измамените със самолетни билети и резервации от мъжа, който от 2013 година гради приятелства във фейсбук със снимки от чужд профил и измислена биография. Срещу Спас Василев има досъдебно производство и във Варна. Василев беше задържан в петък в София след близо петгодишно издирване, включително и чрез Шенгенската информационна система. Припомняме, в петък вътрешният министър Валентин Радев призова хората да не вярват на “калпазани” и да внимават във фейсбук. Той напомни, че при купуването на стоки и услуги има правила и ред. За снимките си в профила използвал фотоси от акаунта на французина Александър Мартинез. Самият Мартинез обяви, че ще съди Спас. Потърпевшият обясни, че във Франция това се нарича престъпно подражание на някого и се наказва със затвор до 1 година или глоба до 15 000 евро.
Междувременно стана ясно, че Спас Василев от Кочериново е имал взимане-даване с властите – след като преди година бил хванат за каналджийство, е заработвал и като трафикант на бежанци.
Това се е случило в къща в София през април миналата година. В нея Василев бил спипан да плаши бежанците с пушка. Тъй като пристигнали полицаи, той хвърлил оръжието през прозореца в храстите, разказва “24 часа”, позовавайки се на полицейски източник. Униформените обаче открили пушката и назначили експертизи.
„Познавам Спас от деня на раждането му, той цял живот се занимава с измами, първо започна с роднините си, а като натрупа опит, явно се е прехвърлил и на непознати”, коментира и кметът на Кочериново Иван Минков.