Историческият музей в Дупница показа дарени предмети в изложба, сред дарителите – общинският съветник Славчо Павлов, синът на Георги Лазов – Лазето Красимир, д-р Данаилов, Иван Хаджийски….

Анелия Геренска връчва грамотата на д-р Данаилов

Директорката Анелия Геренска връчи грамоти на дарителите

Изложба от дарените предмети в Исторически музей – Дупница бе открита в деня на празника на гр. Дупница – 19 октомври. 16 предмета и повече от 50 документа, между които дипломи, свидетелства, фотографии и пощенски картички от края на ХІХ до 80-те години на ХХ век, са дарили 11 физически лица. Предоставените предмети и документи бяха подредени в специална изложба в залата на музея. На дарителите пък бяха връчени грамоти.

Част от дарителите, вляво е Славчо Павлов
Красимир Лазов

Директорката на културната институция Анелия Геренска посочи, че в изложбата са представени всички дарения. Дарителите са удостоени с грамота “Дарител на МУЗЕЯ” и книгата „Историята на Дупница и Дупнишко”. Това са Красимир Лазов, Иван Хаджийски, Лилия Николова и Емилия Радева, Славчо Павлов, Елка Косовска, Трендафила Фалина, Рангел Иванов, д-р Данаилов, Асен Зебеков и Марио Атанасов. Директорката на музея Анелия Геренска им благодари и посочи, че за всеки от тях е било трудно да се раздели с една такава важна част от родовата си история.

Малките „дяволчета” изпълниха няколко свои песни

Сред дарените вещи има шевна машина „Мерцедес“, притежание на един от известните художници на Дупница Георги Лазов – Лазето. Дарението бе направено от неговия син Красимир Лазов.

Машината, дарена от Лазов

Особен интерес представлява и сребърна чашка, подарена през 1903 г. на опълченеца Алексей Захариев по случай 25 години от Руско-турската освободителна война и Българското опълчение. Такива 140 на брой чашки са подарени на опълченците, носители на “Орден за храброст” от руския император Николай ІІ. Синът на Алексей Захариев, Захари Алексиев, който е живял в Дупница, е подарил чашката на семейството на Борислав Зебеков, който пък я дарил на музея.

Сред даренията е и ценен архив от снимки и документи на сестрите Лилия Николова и Емилия Радева от техния дядо Никола Чапрашиков. Предмети на дупнишката фамилия Файтонджиеви пък е дарил общинският съветник и член на дупнишкия Ротари клуб Славчо Павлов. Краеведът на Дупница Иван Хаджийски е предоставил на музея 25 фотографии, свързани с живота на Лео Конфорти и Леа Иванова.

На откриването на изложбата присъстваха дарителите Славчо Павлов, Красимир Лазов, Лилия Николова и Емилия Радева, д-р Данаилов и др.

Поздрав за всички гости в музея беше програмата на малките дяволчета от 3. „а” клас при СУ „Св. Климент Охридски” с техните учителки Антоанета Димитрова и Гергана Лазова.