Лондон изпревари Париж в класацията за най-скъпа търговска улица в Европа

 Столичният бул. “Витоша” заема 51-ва позиция по наемни цени

Търговската улица на Лондон – “Ню Бонд”, изпревари “Шанз Елизе” в Париж по наеми на търговски площи и с цена от 1350 евро на кв. м месечно се изкачи на трета позиция в света и на първо място в Европа. Това показва 29-ият доклад на международната консултантска компания “Кушман и Уейкфийлд” (Cushman & Wakefield) за най-скъпите търговски улици в света (Main Streets Across The World).

Първото и второто място за поредна година остават непроменени и се заемат съответно от горната част на “Пето Авеню” в Ню Йорк с 2355 евро на кв. м за месец и “Козуей” в Хонконг с 2140 евро за кв. м.

На четвърта позиция се изкачва “Виа Монтенаполеоне” в Милано с 12.5% ръст на наемите и средни нива от 1125 евро за кв. м.

Доскоро най-скъпата европейска улица “Шанз Елизе” слиза на пета позиция в класацията без промяна на месечния наем от 1105 евро за кв. м.

С 46 евро/кв.м софийският булевард “Витоша” заема 51-ва позиция сред 451 търговски улици в света. Най-популярната търговска локация в София слиза с едно място спрямо миналогодишния доклад на “Кушман и Уейкфийлд”.

Интерес към бул. “Витоша” проявяват марки в средния и достъпния ценови сегмент, ориентирани основно към ежедневната мода. В синхрон с тенденцията за здравословен начин на живот през последните години видимо се разрастват и търговците в категорията “Здраве и красота”, отбелязват от “Фортън”, които са партньор на “Кушман и Уейкфилд” за България и Македония.

“Редом с този интерес превръщането на бул. “Витоша” в популярна пешеходна зона и високият трафик от хора правят търговската улица предпочитано място и за отваряне на кафенета, ресторанти и барове”, коментира Иван Граматиков, мениджър “Търговски площи” във “Фортън”. Неговата прогноза е засиленото търсене да доведе и до лек ръст на наемните нива по бул. “Витоша” през следващите месеци.

Според автора на глобалния доклад на “Кушман и Уейкфилд” Дарън Йейтс независимо, че редица търговски улици в света регистрират спад на наемите, пазарът остава динамичен в отговор на световните технологични и демографски тенденции.

Водещите локации продължават да са във фокуса на глобалните брандове, които търсят възможности да създадат нови и вълнуващи преживявания за потребителите. По-иновативните сред тях съчетават онлайн с физическото пазаруване в стремежа си да предложат по-цялостно преживяване и в резултат от това локацията продължава да е от съществено значение, обобщава Дарън Йейтс.
В европейски план, въпреки първоначалното стъписване от Брекзит, търговските локации в Лондон остават сред най-желаните от големите модни марки. В подкрепа на това наемните нива на “Ню Бонд Стрийт” са нараснали с 37.5% за година.

На другия полюс е Париж, където политическата несигурност доведе до временен спад на интереса от страна на търговците.

В Италия наемите като цяло се задържат без промяна. Търсените търговски улици в градове като Милано, Торино и Флоренция обаче отбелязват ръст благодарение на популярността си като модни и туристически локации.