Аронията е привлякла много научен интерес през последните години благодарение на своя пурпурен цвят и почти черна пигментация, която произтича от гъстото съдържание на полифеноли и антоцианини в плода. Според проучвания, в 100 г се откриват 1480 мг съдържание на антоцианин, докато съдържанието на полифенол е измерено на 1752 мг на 100 г в плодове с пресни арония.

Анти-канцерогенни свойства: Наличието на полифеноли в плода, които са мощни антиоксиданти, се счита, че защитава тялото от клетъчни увреждания, причинени от канцерогенни вещества,

Борбата срещу сърдечните заболявания: Сравнително високото количество фенолни съставки в аронията е отговорно за широкия спектър от ползи за здравето. Известно е, че фенолите са ефективни при ограничаване на атеросклеротичните увреждания, причинени от сърдечни заболявания.

Противовъзпалителни: Японски изследователи също установили, че аронията може да блокира действието на COX-2, което е изключително мощен провъзпалителен агент. Освен възможностите си за блокиране на COX-2, аронията също така намалява стомашното дразнене, причинено от някои нестероидни, противовъзпалителни лекарства.

Антиоксидантен източник: Изследването също така установява, че аронията е един от най-богатите източници на антоцианини, като 100 грама от плодовете съдържат около ca. 500 mg антоцианини. След консумацията, аронията помага да се увеличи антиоксидантният капацитет на кръвта, който предпазва тялото от оксидативен стрес. Освен това, аронията също така комбинира ползите за здравето на зеления чай и червеното вино, като съдържа и двата вида полифеноли, катехини и антоцианини.

Здравето на пикочните пътища: Друго предимство, което ще предизвика включването на плодовете от арония в диетата си е, че тя помага за здравето на уринарния тракт (инфекции на пикочните пътища). Милиони хора от цял ​​свят страдат от различни инфекции, като основният причинител е escherichia coli. Някои от симптомите включват често уриниране, придружено от болка. Нови проучвания разкриват, че заедно с боровинките плодовете от арония също са ефективни в борбата срещу инфекциозни заболявания. Всъщност е установено, че аронията е пет пъти по-ефективна от боровинките поради високите нива на хининова киселина, за която се доказа, че предотвратява инфекциите на пикочните пътища.

Контрол на теглото: плодовете от арония също се оказват полезни, когато става дума за регулиране на теглото. Тя като не позволява на тялото да съхранява мазнини около корема . Друга добавена полза от използването на арония е, че подобрява нивата на липидите и холестерола в организма, като по този начин помага на организма да произвежда добър холестерол.

Други предимства: Аронията може да бъде много полезна в случаи на артрит, хипертония, възпаление, сърдечно-съдови заболявания и други инфекции. Установено е също, че употребата на арония засилва кръвоносните съдове, поддържа естествения имунитет, понижава нивото на кръвното налягане и дори забавя естествения процес на стареене./ Zdrave.to

Please follow and like us: