Черната ряпа чисти черния дроб, жлъчката и храносмилането, убива вирусите и лошия холестерол

Черна ряпа е лекарство срещу бронхит, и кашлица, и затлъстяване, и полезна сезонна храна, абе ряпа да ядеш!

 

Черната (испанска) ряпа често е пренебрегвана заради лютия си вкус и ограничените начини да се консумира и макар че е позната на народната медицина от векове, тя сякаш страни от трапезата ни.
Най-популярната консумация на ряпа е настъргана във вид на салата – вариант за нея да е една от съставките в любимата есенна салата „Мъката на бацила”. Битува и митът, че лютивият състав на ряпата вредят на стомаха, а някои я избягват, защото причинява газове.
Всичкото това малко незаслужено пренебрежение трябва да спре, защото след народната медицина и официалната наука прояви интерес към ряпата и призна очевидните й качества за здравето на човека. 

Черната ряпа (има още бяла и червена, популярна е и китайската ряпа Дайкон – виж

рецепта с нея) е сорт, чиито грудки са кръгли или леко издължени, но и двата вида са обвити с дебела черна кора. Ряпата е растение от семейство Кръстоцветни, което е изначално разпространено в Китай, Индия, Близкия Изток. Не е ясно кога пристига към Европа, но на стенопис от 13 в. в Боянската църква е изографисана ряпа. Така че може спокойно да се каже, че ряпата е част от нашата кулинарна традиция и народна медицина. Разликите между бялата и черната ряпа са минимални, но се смята, че черната е по-люта, с по-наситен с полезни вещества състав и ефектът, ако се ползва за лек, е по-силен. Съответно бялата е с по-деликатен вкус и по-подходяща за кулинарна употреба. Това оставяме на вкуса ви.
Hera.bg

Цвети Цанева

Състав на черната ряпа

Едно от хубавите качества на черната ряпа е, че тя е нискокалорична – само 16 калории на 100 гр (голяма част обаче от калориите идват от захари. За есенната диета това не е сериозен недостатък) Има високо съдържание на вода – от тези 100 гр 95 гр са вода.

Изненадващи са високите количества за такова растение омега ненаситени мастни киселини – за омега 3 – 31 мг, за омега 6 – 17.0 мг.

В черната ряпа има фибри, което е само началото на полезното действие върху храносмилателната система. Неразградимите въглехидрати стигат чак до червата и там обират шлаки, токсини и необработени от тях отпадъци от храносмилането, като напускат заедно с тях организма.

В ряпата има още фолати, рибофлавин, калий, мед, витамин В6, магнезий, манган и калций. Витамин А, витамин К.

Черната ряпа е сред първенците по съдържание на витамин С – на 100 грама се падат 14 мг, което е близо 25% от дневната дажба за зрял човек. Ряпата е незаменима храна в сезона на вируси, грипове и настинки – мощен антиоксидант и подкрепа на имунната система.

На една аминокиселина, която е в големи количества в ряпата, се дължи детоксикиращото действие на растението. Глюкозинолатът е особено активен към храносмилането и подобрява естествената детоскикация на черния дроб. Глюкозинолатът понижава и билирубина в кръвта – склонността да се задържат течности се дължи на него. Следователно черната ряпа помага за прочистването на жлъчка, бъбреци и черен дроб.

Лютият вкус на ряпата е резултат от наличието на фитонциди – фракции на етерични масла, които имат антибактериални свойства. Особено ефективни в стомаха и червата. Такива могат да се открият и в чесъна и лука, обявени за естествени антибиотици, за каквато може да се счита и ряпата.

За какво помага черната ряпа? 

Три са посоките, в които ряпата може да повлияе на здравето в положителна посока. И трите са породени от специфичния й състав, като някои от съставките в тези количества можем да намерим само в нея.

Влияние върху черния дроб, жлъчката и храносмилането. 

Черната ряпа прочиства храносмилателната система, като влияе особено добре на жлъчката. Стига да няма образувани вече жлъчни камъни, черната ряпа подобрява цялата функция на този така важен орган – особено преди зимата, когато по традиция хапваме повече мазни и тежки храни. Естествен детоксикатор на черния дроб, ряпата помага на способността на черния дроб едновременно да обработва храната и да се прочиства от отпадъците на храносмилането, които остават в него. Пичогонното действие на ряпата е в полза на изхвърлянето на течности, облекчаване работата на бъбреците.

Влияние върху общото прочистване на кръвта, намаляване на лошия холестерол. 

Публикувано през 2012 г. в „Журнал по биомедицина и биотехнологии” изследване върху мишки свидетелства, че за 6 дни приеманият сок от черня ряпа е понижил нивата на „лош” холестерол и нивата на триглицериди в кръвта. В резултат намалява рискът от атеросклероза и редица болести, свързани с кръвоносните съдове.

Силно изявени антибиотични и антимикотични свойства 

Особено що се отнася до белите дробове. Може да се приема и профилактично, и при развитие на болестно състояние. Хубавото е, че е еднакво ефикасен и при вирусен, и при бактериален причинител. В единия случай заради витамин С подкрепя имунната система в борба с вируса и прочиства токсините, които остават след това, в другия – заради фитонцидите убива бактериите.

Как се приема черна ряпа

В храната, на салата – настъргана, заедно с цвекло и ябълки или моркови. С подправки като целина, мед и балсамов оцет, орехи и семена е една пълноценна и много здравословна салата.

Рецептата от народната медицина с черна ряпа помага ефикасно срещу кашлица. Съвсем скоро ще я публикуваме и в Hera.bg, защото този сок действително действа – лично и изпитано.

Ако търсим здравословния ефект, по-рядко на супа или задушена. Прясна на сок или настъргана в салата е най-добре.

Сокът от ряпа е добре да се смесва с мед, защото наистина люти, а така ще се омекоти острия вкус. Точно по този начин тя и не причинява газове. Пресният сок не бива да се приема при стомашни възпаления и обострени състояния на язва, гастрит и т.н.

Листата на младата черня ряпа имат същите свойства като корените и от тях може да се въползваме през лятото, когато се образуват и са още пресни.

Как да избираме ряпа

Качествената черна ряпа има твърди грудки, гладки и с цяла кора. Добре е да има и част от листната маса, за да си личи, че е наистина прясна. Търсете био отгледана ряпа от доверен източник и нашата препоръка е да избирате от кварталния плод-зеленчук или пазарче, а не от супермаркетите.

Коктейл „Витаминна бомба”
•50 мл сок от цвекло;
•20 мл сок от ряпа;
•20 мл сок от моркови;
•лимонов сок и мед на вкус. Консумира се максимално бързо след приготвянето, за да се предотврати загубата на витамини.
 
Салата „Мартеничка”
Равни количества бяла ряпа и червено цвекло се настъргват на ситно. Подправя се с лимонов сок, зехтин и сол на вкус. По желание се прибавят орехи и магданоз за още по-голяма доза витамин С