Криза удари читалище „Зора 1858” в Дупница, за последните 4 г. приходите намалели с близо 2000 лв., а разходите – с 14 000 лв.

Приходите и разходите на читалището драстично намаляват, стана ясно от отчета, прочетен от Емил Кастрев.

 

 

Избраха Иван Хаджийски за почетен член на най-старата институция в общината, новите попълнения в настоятелството са директорът на Бюрото по труда в Дупница Наташа Илиева, бизнесменът Стефан Стоянов и счетоводителката Елена Васева

Приходите и разходите на читалище „Зора 1858” в Дупница в периода 2014-2017 г. драстично са намалели. Това стана ясно от отчета на председателя на проверителната комисия Вера Илиева, направен на общото събрание на читалището.

Директорът на Бюрото по труда (първата вдясно) е сред новоизбраните членове на читалището.

Числата, прочетени от икономиста Емил Кастрев, който е част от тази комисия, показват, че за 4 г. постъпленията са се свили с близо 2000 лв., а харчовете – с над 14 000 лв.. През 2014 г. приходите са били 181 103 лв., а разходите – 169 760 лв. Приходите през 2015 г. са 189 096 лв., а разходите 180 332 лв.

Предложението на адв. Вера Соколова за член на читалищното настоятелство да бъде избрана Снежана Дикова не бе прието.

Приходите за 2016 г. са 191 294 лв., а разходите – 170 392 лв. През 2017 г. приходите са 179 231 лв., а разходите – 164 807 лв. Сривът е заради кризата, категорични са от ръководството на културното ведомство. Читалището формира собствени приходи от такси и наеми на помещения.

Иван Хаджийски бе избран за почетен член на читалището. Краеведът, който преди време беше председател на читалищното настоятелство и изследва миналото на Дупнишки регион, бе удостоен с вниманието заради книгите, които е написал за града, и подготвя ново издание. Това отбеляза досегашният председател Силвия Балинова, която направи отчет за изтеклия мандат. Присъстващите на събранието избраха трима нови членове в състава на настоятелството. Това са директорът на Бюрото по труда в Дупница Наташа Илиева, бизнесменът Стефан Стоянов и счетоводителката Елена Васева. В настоятелството остават Георги Илиев – бивш репортер в радио „Астра+”, и Йонко Гергов, който бе избран за председател със 79 гласа „за”, 6 „въздържал се” и 1 против.

Не бе прието предложението на адвокат Вера Соколова за член на читалищното настоятелство да бъде избрана бившата главна библиотекарка Снежана Дикова. От най-старата институция в общината отчетоха множество постижения за периода. Откроени бяха участия и награди на читалищните формации и школи, както и полученото дарение на близо 20 000 тома книги от наследниците на адв. Петко Маринов от Павликени, ремонт на покрива през лятото на тази година, протекъл миналата зима, спечелени проекти и др.

На събранието бе определен членският внос, който запази досегашните си стойности – 3 лв. за граждани над 17 г. и 1 лв. за пенсионери.