200 бона струват на петричани 33-мата общински съветници, народните избраници не си дадоха 50-те лв. за участие в комисии

 

Съветници имат право да получават за всяко предсесийно заседание по 50 лв. месечно над заплатата си, атакува предложението на Ст. Златков ОбС шефът Георги Тренчев

 

Около 200 000 лв. струват на честните данъкоплатци общинските съветници в Петрич. 33-мата избраници получават всеки месец по една минимална работна заплата – 550 лв., и си докарват по 50 лв. от всяко явяване на комисия за обсъждане на докладни на кмета и общинската администрация.

Тази новина взриви обществения мир в Петрич, защото хората са недоволни от работата на съветниците. „Докога ще ги хрантутим, с какво са допринесли за развитието на общината”, питат петричани.

„Какво са свършили, какво правят, местният парламент прилича на кръчма. Повечето от съветниците не са си чели докладните и не слушат, докато председателят Георги Тренчев ги чете от микрофона. Обърнали са заседателната зала на говорилня кой какво е ял, кой какво е чул и къде е бил снощи.

Освен всичко видяхме и как възпрепятстват и работата на журналистите, отнеха камера”, звънят на редакционните телефони десетки петричани.

На последното заседание в петък общинският съветник Станимир Златков внесе официално предложение съветниците да се откажат от допълнителните 50 лв. за участие в комисии. Предложението беше посрещнато на нож. А председателят на ОбС Георги Тренчев назидателно изчете точка от наредбата „Общинските съветници имат право да получават за всяко предсесийно заседание по 50 лв. месечно над заплатата си” и отказа да подложи на гласуване предложението на Златков.