Предколедно цигареният гигант „Благоевград – БТ“ се раздели с над 100 работници. Днес те получиха своите заповеди за освобождаване от работа.

Преди два дни ръководството на цигарената фабрика предложи на почти половината от 550-те работещи да бъдат съкратени. В предложението се казваше, че съкратените ще получат определените в Колективния трудов договор обезщетения от 4 до 10 заплати в зависимост от трудовия стаж.

Всички, на които им беше предложено да останат без работа, са жени. Повечето приеха, за да се възползват от все още действащите по-изгодни условия за обезщетения, ако се регистрират в бюрото по труда.

От началото на следващата година, съкратените по чл. 331 от Социално-осигурителния кодекс могат да бъдат регистрирани на борсата с осигурено заплащане само четири месеца и то на минимална ставка.

Според КНСБ за последните години работещите в благоевградската фабрика за намалели 4 пъти. Това реално означава, че дружеството може да тръгне към закриване.

 

 

1 коментар

  1. Ами да, завидяха на Благоевград и така направиха че да ударят един от заводите дето дава добра работа. Искат да направят региона да се сравнява с Видин или тем подобни загубени градове. Нали Кмета е доктор на науките. Да измисли нещо да оправи проблема.

Comments are closed.