Министър Димов: В зоната над Банско ще има само лифтове и писти, в НП „Пирин” е разрешена единствено санитарна сеч, обмисляме забрана на колите

В рамките на спортната зона над Банско могат да се изграждат единствено и само спортни съоръжения – това са лифтът, други съоръжения и писти. Как те ще бъдат изграждани, зависи от решения на експерти и дебати. Това посочи министърът на околната среда и водите Нено Димов, докато отговаряше на въпроси на граждани на живо във фейсбук, свързани с Национален парк “Пирин”.

Каквото и да е строителство извън спортните съоръжения, от сорта на хотели и други сгради, е забранено и няма никакви вратички за евентуалните инвеститори в това отношение.
Нено Димов отбеляза, че допустимото строителство в рамките на парка е близо 48 процента, като в 45 на сто от разрешените зони е допустимо само изграждане на водохващане за питейни нужди. В два процента от територията в района над Банско е позволено строителство на ски съоръжения, подобно строителство е допустимо и на територията на 0,6 процента от парка над Добринище. Строителството на спортни съоръжения обхваща единствено изграждане на лифтове, влекове и ски зони. Няма да бъде допускано строителство на хотели и ресторанти, коментира министърът.
Няма инвестиционно предложение за втори лифт, което да е внесено официално в МОСВ, заяви министърът. При всички положения в момента концесионният договор не е променен. Ние знаем, че има нов закон и договорът трябва да мине през анализ.
Действително в България има много подходящи условия за ски, преди години спортът беше много по-разпространен. Надявам се, че програмата за развитие на спорта, заложена в коалиционната политика, ще постигне успех. Един модерен курорт, колкото и модерен да е той, няма да привлече толкова туристи, колкото една ски дестинация.
Местните общности трябва да имат водеща роля, защото те са най-заинтересовани и за опазване на околната среда и за развитието на бизнеса и туризма, каза Димов. Добре е спортните съоръжения да превозват туристи и през останалите месеци, не само в зимния сезон.
В момента голяма част от туристите, които се качват, го правят с коли, а това замърсява околните дървета. Ще обсъдя възможността качването да се осъществява само с лифт и да се забранят автомобилите, каза още министърът.
Разпоредил съм на ръководството на НП “Пирин” да прегледа пътя и щетите, които са нанесени от автомобилите, каза Димов и допълни, че този проблем ще бъде решен при наличието на нова кабинкова линия. По думите му въженият транспорт е най-чистият. Искаме ли България да бъде ски дестинация, това трябва да се запитаме, каза министър Димов. Излизайки от темата за Банско, трябва да говорим и за Рила, и за другите планини. Как ще се развие климатът, е нещо, което предполагаме, никой от нас не знае какво ще се случи, би трябвало да бъдат взети под внимание всички мерки относно въпроса за околната среда и глобалното затопляне.
В парка е разрешена единствено санитарна сеч, това е елемент на добро стопанисване, отговори Димов на въпрос за изсичането на горите. Всеки млад бор може да стане стар, а всеки стар – някога е бил млад, беше отговорът на министъра дали 5 млади бора могат да компенсират една стара вековна мура.
Таксата на концесионера се определя на база приходи, а не от втората въжена линия, каза Димов по въпроса ще се увеличи ли таксата на концесионера след изграждането на втори лифт.
Междувременно от Сдружение “Бъдеще за община Банско“ обявиха, че организират протест на 4 януари 2018 г. от 18,30 ч. на разклона на Симитли. Протестът по думите им е срещу “продължаващия екологичен рекет в страната“.
Планира се международният път Е-79 да бъде затворен.
От сдружението заявяват:
“Декларираме, че подкрепяме решението на правителството за плана за управление на Национален парк “Пирин“, което ще даде възможност за изграждането на втора кабина в ски център Банско.”