Пробив в Германия: Ангела Меркел обеща да се опита да състави ново федерално правителство, което да работи за „ново начало“ на Европа

 

След постигането на пробив в предварителните сондажи за нова голяма коалиция в Берлин, канцлерът на ФРГ и лидер на Съюза (ХДС/ХСС) Ангела Меркел обеща федералното правителство, което ще се опита да състави, да работи за „ново начало“ на Европа, предават световните информационни агенции. „Светът ни чака – имаме нужда от ново начало в Европа. Свежият старт за Европа също е ново начало за Германия”, заяви Меркел след финала на над 24-часовия рунд на преговори между водения от нея политически блок и социалдемократите на Мартин Шулц Повече от 24 часа след началото на последния кръг на предварителните сондажи за нова голяма коалиция, в Берлин е постигнат пробив.

Предстои потвърждаването на постигнатите резултати от лидерите на ХДС, ХСС и ГСДП, които са обобщени в документ с обем от 28 страници, съобщи по-рано днес националният ежедневник Die Welt, цитиран от “Фокус”. Съгласно информацията, разпространена на този етап, Съюзът (ХДС/ХСС) и ГСДП са постигнали споразумение за ограничаване на броя на приеманите бежанци в Германия. Годишно техният брой не бива да надвишава диапазона между 180 хил. и 220 хил. души, разкриват източници на изданието.