17 ученици в община Кюстендил са сключили брак, общината раздаде награди на 325 даровити деца

Петър Паунов

 

Основен проблем за детските градини е малкият брой деца в групите по селата, пише в Общинска стратегия за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците в община Кюстендил 2018 – 2019 г.

1 198 са децата в детските градини, а учениците в училищата са 5 051

1 198 са децата в детските градини в община Кюстендил, а учениците в училищата са 5051. Процентът на отпадналите ученици през последните 4 учебни години е между 1,1- 1,6%. Най- много от децата са заминали за чужбина- 217, за времето от 2013 до 2017 година. 47 ученици са напуснали училище, защото нямат желание да учат, а за 17 причината е- ранен брак, съобщиха от общинската администрация на кмета Петър Паунов.
Само през миналата година са наградени 325 ученици по програмата за закрила на деца с изявени дарби в общината.
Традиционно стана вече и провеждането на тест за общинските стипендии, чрез който също се стимулират отличните ученици.
Мрежата от детски градини на територията на община Кюстендил съответства на демографските и социално-икономическите промени в общината. Съществуващата база е достатъчна за пълното обхващане на желаещите да посещават детска градина. Основен проблем за детските градини е малкият брой деца в групите по селата, където се извършва прием на деца на възраст от 2 до 6 години. Слабост в организацията там е невъзможността за отделяне в самостоятелни групи на 5- и 6-годишните деца, подлежащи на задължителна предучилищна подготовка преди постъпването им в първи клас.

Целодневна организация на учебния ден (ЦОУД) се осъществява в 8 училища в община Кюстендил – във всички основни училища и в НУ „Св. Климент Охридски”. Обхватът на учениците в ЦОУД в училищата в община Кюстендил през 2017/2018 учебна година е: начален етап – 74%; прогимназиален етап – 53%. Осигурен е безплатен транспорт за всички ученици от селата до училищата в града и обратно. Във всяко училище има столова с необходимото оборудване. Храната се доставя от ОП „Ученическо хранене“. Тази информация е достъпна чрез Общинската стратегия за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците в община Кюстендил 2018 – 2019 г. Община Кюстендил представи за публично обсъждане документа. Заинтересованите страни могат да подават писмени становища, мнения и предложения в деловодството на общината в 30-дневен срок, като стратегията е публикувана на сайта на общината.