Истанбулската конвенция разделя обществото

 

Българите категорично не оправдават домашно насилие или подчинена роля на жената, но и не са въодушевени от идеята за социални роли около половете.

Това показва експресен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен между 15 и 16 януари сред 801 души и независим от външно финансиране.

Темите на Истанбулската конвенция по-скоро разделят обществото ни, макар и без да се стига до крайности, отбелязват социолозите.

50 на сто от изследваните казват, че когато става дума за пола на човек най-важен е биологичният пол, а 38 на сто – че най-важно е кой как се чувства.

Данните показват, че в обществото ни няма крайности, но мненията съвсем не са еднозначни. В същото време обаче обществото ни категорично отхвърля идеята, че ролята на жената е подчинена. 89 процента не са съгласни, че жената трябва да се подчинява на мъжа, 10 на сто са съгласни, а един процент се колебаят.

92 на сто категорично отхвърлят, че мъжът може да удря жената. 7 процента обаче са съгласни, а един процент не могат да отговорят.

Привържениците на ГЕРБ са в по-голяма степен склонни да приемат социалните аспекти на джендър ролите, привържениците на Обединените патриоти, БСП и ДПС – не.

Сред онези, които подкрепят подчиненост или насилие над жените, личат най-вече представители на малцинствени групи, според сондажа. Идеята за превъзходство на мъжете се споделя в по-висока степен именно от мъже.

Седемте процента, които оправдават шамар за жените, са приблизително равни на над 350 хиляди души. Подобни числа бяха отчетени и преди две години – в друго изследване на „Галъп интернешънъл“, припомнят социолозите и отбелязват, че дяловете на склонните към подобни актове са категорично малцинство, но явно не намаляват и този проблем трябва сериозно да бъде анализиран и решаван.

Междувременно на форум днес бе обсъдена борбата с домашното насилие и измеренията му в Софийска област