Скандали и обиди белязаха вота на недоверие: Валери Симеонов към Корнелия Нинова: Превръщате се в една политическа Анита Мейзер, лидерът на БСП: Глупав човек не може да ме обиди

Борисов не се появи в парламента заради ”международни ангажименти”

Първият вот на недоверие срещу кабинета “Борисов” 3 започна със скандал заради отсъствието на премиера от пленарната зала, което даде основание на вносителите на вота от БСП да нарекат Бойко Борисов страхливец и за пореден път да поискат оставката му.

Отсъствието му бе извинено от председателя на парламента Цвета Караянчева с “международни ангажименти”. След всеки от петте призива заседанието да бъде прекъснато, докато Бойко Борисов не се яви в залата, Караянчева обясняваше, че той “ще бъде уведомен за желанието на колегите от БСП”. В края на краищата премиерът така и не дойде в парламента.

“Оглушителното отсъствие на Борисов е самопризнание за вина за корупцията”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й така вотът по темата за корупцията в държавата е приключил, преди да е започнал.

Докато се водеше тази разправия, правителствената информационна служба съобщи, че Борисов се е срещнал с посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров. Съобщението бе разпространено малко преди 14,30 ч., тоест в разгара на дебатите по вота на недоверие.

Другият международен ангажимент на Борисов този вторник бе среща с посланика на Турция Хасан Улусой, която обаче се беше състояла още преди Народното събрание да се събере. След това пък бе оповестено, че Борисов е провел телефонни разговори с премиерите на Сърбия и Македония.

Разпространените кратки протоколни съобщения не дават основание да се сметне, че който и да било от тези “международни ангажименти” на премиера е бил толкова неотложен и съдбовен, че да му попречи да присъства на дебатите в Народното събрание.

От друга страна самите дебати не се отличаваха с особена съдържателност, дълбочина и аргументираност. Както можеше да се очаква, те се превърнаха в спор за това кой е или е бил по-корумпиран, в безкрайна размяна на неподплатени с кой знае колко конкретика патетични декларации, взаимни обвинения и обидни квалификации.

 

Мотивите на вносителите

 

Сред мотивите за внесения вот, които бяха представени от зам.-председателя на парламентарната група на “БСП за България” Крум Зарков, са примери като пробитата система на приходните агенции, подкупи за печелене на обществени поръчки, ремонтът на НДК, влизането на бежанци през оградата на границата с Турция, скандали като “Кумгейт”, “Суджукгейт” и др.

В реч Нинова аргументира защо е бил необходим вотът.

“Уважаеми български граждани, правим този вот на недоверие за вас. Всеки от вас е свободен да подкрепя БСП, ГЕРБ, ОП, “Воля”, ДПС, но всеки от вас е срещал в живота си корупцията. Този вот не е само на БСП. Той е на майките на децата в София, които не са си платили и не са в онзи списък за детските градини с предимство. Той е за работниците, които не са си получили заплатите, но работодателите ще се измъкнат от отговорност, защото са си платили, на когото трябва или са близки до властта. Той е на собствениците на малки и семейни фирми, които няма да получат обществена поръчка”, изтъкна лидерът на левицата.

Тя обеща, че рано или късно който краде от хората, ще лежи в затвора и че България ще стане нормална държава.

“Краде се, купува се послушание и мълчание. Ако не искаш да бъдеш купен – бият. Усъвършенстват се, модернизират се, защото светът се модернизира. Помните ли как Бойко Борисов управляваше митниците преди години? Простичко – с телефони”, каза Нинова и припомни случая “Ало, Ваньо”. След което обясни, че сега директно и “модерно” се манипулира електронната система на митниците.

“Уважаеми българи, след малко ще чуете от трибуната едно изречение, което не би трябвало никога да се изрича в демократична държава – член на ЕС. А то ще бъде “БСП няма право да говори за корупция”. Не, има, защото зад тези 80 социалисти стоят 1 млн. българи. Вие не можете да кажете на 1 млн. българи: “Няма да говорите”, продължи Нинова.

По думите й управляващите ще се опитат да отнемат на социалистите правото да бъдат водач на борбата с корупцията, но те няма да го позволят.

“Ние имахме възможност да станем част от корупцията – ние не искаме да споделяме с тях трапезата. Искаме да сменим модела, 28-годишния модел на управление на България”, обяви Нинова.

 

Цецка Цачева: Спекулирате с данни

 

След нея думата взе правосъдният министър Цецка Цачева. “Да се твърди, че няма воля за борба с корупцията, че нищо не се прави, че няма политики, е дълбоко невярно твърдение”, декларира тя.

Цачева цитира последното изследване на “Евробарометър”, според което гражданите на много други европейски държи също сочат, че при тях има корупция.

“Вие спекулативно извеждате определени данни, за да повтаряте една спекулативна теза”, обърна се тя към БСП. По думите й правителството полагало големи усилия, пример за което били антикорупционният закон и промените в НПК. “Няма как да не се върна на предизборната платформа на ГЕРБ и да направя един кратък анализ с предизборната платформа на левицата. Колеги от ляво, знаете ли колко пъти вие споменавате във вашата предизборна платформа за системна борба с корупцията – нула”, атакува Цачева социалистите.

 

Защо вотът не трябваше да е с тази тема

 

Лъчезар Иванов от ГЕРБ се включи в дебата с възхвала на премиера Бойко Борисов, който по думите му е държавник, превърнал се в международен фактор.

“Силата на нашата партия е в лидера Бойко Борисов, който без страх разкрива всички корупционни схеми и ги предава на прокуратурата”, заяви депутатът в дълго слово.

Това накара Йордан Цонев от ДПС да се обърне към депутатите от БСП с припомнянето, че затова движението е било против общата формулировка за искане на оставка на правителството. По думите му именно заради нея са възможни подобни “есета” от парламентарната трибуна, а толкова важна тема като корупцията се принизява.

 

Добрев за връзките на Йончева с КТБ

 

Очаквано няколкомесечната словесна схватка между депутатите Делян Добрев (ГЕРБ) и Елена Йончева (БСП) се пренесе и в днешните дебати. От трибуната Добрев уличи Йончева в преки връзки с фалиралата КТБ и нейния бивш собственик и днешен обвиняем и изгнаник в Сърбия Цветан Василев.

“Първият ми въпрос към вас е дали имате фирма, която е съдружник 50% на 50% с офшорна фирма от Вирджинските острови? Общо капиталът на фирмата е 10 000 лева, обаче какво се случва? От тези 10 000 лева фирмата на г-жа Йончева се задължава срещу вписаните 50 дяла да внесе 5000 лева. От друга страна офшорката се задължава срещу същите 50 дяла да внесе 315 000 лева. Това са конкретни данни. Откъде са тези 315 000 лева и за какво са дадени в тази ваша обща фирма?”, попита Добрев.

Според него след учредяването и вписването на въпросната фирма тя се е задължила да направи допълнителна парична вноска в размер на 250 000 евро.

“Ако се чудите в кои сметки са влезли тези пари, ще ви покажа удостоверение – КТБ, където “Авторска телевизия” на Елена Йончева е направила превод в размер на 5000 лева, а от друга страна – валутен превод в размер на 161 000 евро”, каза Добрев.

Той посочи, че според пълномощното за офшорната фирма упълномощено лице е Зорница Блъскова.

“Ако потърсите в интернет информация за лицето Зорница Блъскова, ще видите, че тя е съдружник с лицето Георги Георгиев в една много интересна фирма – “Инвестмънт Проджектс” АД. Същата тази фирма е във всички доклади за източването на КТБ”, заяви Добрев.

След което добави, че Йончева фигурира в списъка с хората, ходили редовно в КТБ, с 6 посещения, като само едно от тях е било в ТВ 7.

“Никога не съм използвала държавни или общински средства, нито съм участвала в държавен или общински бизнес. Винаги съм водила изрядно счетоводство и съм плащала данъци. Настоявам да бъде внесен сигнал в прокуратурата, ако има нещо нередно. Ако има съмнение даже, че съм участвала в корупционни практики, ви моля да внесете сигнал”, отговори от своя страна Йончева.

 

Валери Симеонов: Нинова не е Тереза Мей, а Анита Мейзер

 

По-нататък дебатът продължи без особена конкретика, а с взаимни обиди. От ГЕРБ обвиняваха БСП в комунизъм, а социалистите изчетоха имената на депутатите от партията на Борисов, които са били членове на БКП.

Дебатът излезе от всякакви опити за добър тон обаче, когато думата взе вицепремиерът Валери Симеонов. “Това, което извършвате в момента, е поредната свинска опашка, с която унищожавате всичко здраво в БСП. И вместо в една българска Тереза Мей вие се превръщате в една политическа Анита Мейзер”, обърна се вицепремиерът Валери Симеонов към Нинова и взриви залата.

Мейзер бе осъдена за убийство по непредпазливост на съпруга си, когото вързала със свински опашки по време на сексуална игра.

Симеонов определи вота като “фалшив, жалък и унизителен”. Страх ви е от загуба на политически идеи, обърна се той към левицата.

Вицепремиерът разкритикува и ДПС заради позицията му срещу националистите и заради вота. “Когато става дума за управление, в главите ви винаги фигурират схеми и сделки и не можете да допуснете, че има хора, за които тези неща не важат”, обърна се Симеонов към ДПС. Нека бъдем по-сдържани, докато мине председателството – после ще си разчистваме сметките, допълни той.

В отговор най-напред от БСП поискаха наказание за вицепремиера заради обидните квалификации към лидера им.

Бившият шеф на НС Димитър Главчев обясни, че правилникът на парламента се отнася само за депутатите и Симеонов няма как да бъде санкциониран по него.

“Щом не можете да го изгоните, можехте поне да му направите забележка за тази цинична обида”, взе думата Йордан Цонев (ДПС). И поиска Симеонов да бъде порицан и за “менторския тон, с който говори това недоразумение към една партия, която има заслуги за спасяването на етническия мир, за стабилността в България, за членството ни в ЕС и НАТО”. “Няма да позволим това”, завърши Цонев.