Борисов: Ако има референдум, трябва да е “за” или “против” да пребиваме жените

ГЕРБ отложи ратификацията на Инстанбулската конвенция, но не се отказа от нея

Управляващата партия ГЕРБ в четвъртък отложи ратификацията на т.н. Истанбулска конвенция с мотива, че трябва да се проведе още по-широк дебат по темата, но пое ангажимент документът да мине през пленарната зала на парламента до края на ротационното европредседателство. 

Премиерът Бойко Борисов коментира от Давос, където участва в Световния икономически форум, че “България ще приеме конвенцията с “резерви”, така че всички да са спокойни”. Той обвини БСП в двуличност, тъй като подкрепяли конвенцията навън, а в България се обявявали срещу нея и дори искали провеждането на референдум.

“Ако има референдум, той трябва да бъде ясно разписан – “за” или “против” да пребиваме жените и децата в България, защото всички останали текстове, за които говорят за трети пол, гей бракове и всичко останало, просто не фигурира в тази конвенция. И неслучайно днес Армения, след Сърбия, Албания, Турция… всички са я приели. Дето се вика, и арменският поп я е приел. Аз винаги съм работил и в диалог с обществото и църквата. Надали има по-религиозен човек в държавата от мене. Така че малко да си пестят думите. Убеден съм, че ние не можем да не защитим жените и децата”, каза Борисов.

“Конвенцията касае закрилата на слабите, на жените и децата. Всичко останало съм готов да го приемем текст по текст с резерви, за да са спокойни всички. Ще питам и църквата, и мюфтиите какво толкова ги смущава”, добави премиерът.

Няколко часа по-рано зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни на брифинг в парламента, че ще се проведе “допълнителен дебат с академичната общност, с неправителствени организации, с експерти, за да разясним всичко, което е свързано с целите на Истанбулската конвенция и възможностите, които дава”. 

Той обаче подчерта, че партията му продължава да е на мнение, че конвенцията трябва да бъде ратифицирана от България и очаква това да стане до края на ротационното ни европредседателство.

Новината за отлагането на ратификацията беше анонсирана първо от вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов, който съобщи, че вчера за пореден път е разговарял с премиера Бойко Борисов и “гласуването ще бъде отложено с няколко седмици или няколко месеца, докато този дебат в обществото спре”.

Малко по-късно лидерът на “Атака” Волен Сидеров коментира от своя страна, че решението е “стъпка напред в повишаване на коалиционната култура”.

“В последните седмици имаше някои скърцания между ГЕРБ и ОП, но в момента съм удовлетворен”, каза Сидеров.

За разлика от левите партии в Европа БСП се обяви срещу конвенцията, а в четвъртък от партията внесоха в Народното събрание искане за провеждане на референдум с въпрос трябва ли българското Народно събрание да ратифицира документа.

“И един въпрос искам да задам на Цветан Цветанов – ако се приеме конвенцията, той коя от тези три фигурки се припознава, че ще бъде… Мисля, че тази с половината рокля най ще му отива”, обърна се депутатът от БСП Жельо Бойчев към Цветанов.

В дебата през седмицата се намеси активно и църквата, която запазва традиционно мълчание по важни социални въпроси, но сега призова за масови молитви срещу приемането на конвенцията.

 

ГЕРБ: Конвенцията трябва да бъде ратифицирана

 

Цветанов съобщи, че в рамките на Българското председателство Истанбулската конвенция трябва да бъде приета.

“17-18 държави вече са я ратифицирали. До момента, в който я подложим на гласуване в парламента, държавите ще бъдат над 20”, добави той.

Цветанов каза, че позицията е съгласувана с премиера Борисов и не отрече, че лидерът на партията е изпращал SMS-и до депутатите си при обсъждане на конвенцията в парламентарните комисии.

“Всяка парламентарна група има своите информационни канали, с които да може да информира народните представители. Имаме група и когато има предстоящо важно гласуване и необходимост от допълнителна подкрепа от колеги в кулоарите на парламента, просто прочитат есемеса и влизат, за да гласуваме”, обясни Цветанов.

 

Каракачанов: Пробутва се джендър философия

 

Военният министър Красимир Каракачанов, чиято партия първа раздуха паника

около документа, обявявайки, че България ще приема като бежанци “травестити от Иран”, коментира в четвъртък, че обществото е разделено и огромната част от него не желае или изразява съмнения към конвенцията.

“Притеснителното е, че покрай тази конвенция по доста непочтен начин се пробутва нова идеология, нова утопия, т.нар. джендър философия, чрез която се прави опит да се замени биологичната роля на пола. Каквито и глупости да се изписват, ние се раждаме природно мъже или жени”, подчерта Каракачанов.

“В тази конвенция леко по терлици, през задния двор, се прави опит да се подмени биологичното понятие “пол” с понятието „социален пол”. Социален пол няма, има биологичен пол”, допълни той пред бТВ.

 

Захариева: Няма да има последствия, ако България не ратифицира документа

 

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, която още през 2016 година подписа документа в качеството си на правосъден министър, коментира в четвъртък, че е хубаво да има по-широк дебат за Истанбулската конвенция, да се чуят всички гледни точки – не само на неправителствения сектор, но и на жертвите на насилие.

Според външния министър референдум по темата, както иска БСП, трябва да бъде “за” или “против” домашното насилие, защото за това става дума в конвенцията.

Екатерина Захариева подчерта, че оценява позицията на Светия синод, но по думите й това е едно от становищата.

Министърът добави, че обществото трябва да разбере, че именно за това става въпрос в конвенцията, за да има информиран избор.

Тя посочи, че ако все пак документът не бъде ратифициран от парламента, няма да има никакви последствия за България.

“Просто ще покажем, за съжаление, че като че ли на думи искаме да сме част от демократичната общност, правим едно навън, а като се върнем тук, изместваме дебата и правим друго за лична употреба”, каза Захариева.