• Мъжът бил нает по телефона уж от фирма за дограма от Русе, обещали му 300 лв. хонорар, за да вземе чертежи

39-годишен мъж, нает от телефонни измамници срещу 300 лв., спаси баба от Кюстендил от участта да се раздели с всичките си спестявания.

Жертвата на телефонната измама се доверила на мъж, който се обадил на телефона и се представил за полицай. По вече добре обработената схема той я молил за съдействие за залавянето на престъпници. Уверил я, че ги наблюдават и е добре да ги задържат с веществени доказателства. В отговор на апела бабата събрала всички налични пари – 2378 лв., и златните накити и ги пуснала през балкона. За неин късмет наетият от измамниците куриер се усетил, че става нещо нередно, и занесъл в полицията пакета.

39-годишният разказал, че бил нает по телефона от фирма за дограма от Русе, „фирмаджиите“ взели телефонния му номер от интернет, помолили го да занесе „чертежи“ за цялостна смяна на дограмата на жилището, поръчката била спешна, за изпълнението на курса щял да получи хонорар от 300 лв.

След като взел пакета обаче, той с изненада установил, че в него има пари и накити, разбрал, че това е измама, и незабавно занесъл парите и ценностите в полицията в Кюстендил.

Парите и ценностите са върнати на измамената. По случая е започнато досъдебно производство в РУ-Кюстендил, уведомен е дежурен прокурор.

РУ-Кюстендил благодари за почтеността и съобразителността на 39-годишния мъж.

Припомняме, че по същата схема – куриерска услуга за фирма за дограма, бе направен опит да бъде измамена 80-годишна кюстендилка миналата година. Бяха й поискани 6000 лв. Тогава наетият за куриерската услуга гражданин също предотврати  щетата, като донесе в полицията парите.

Полицията призоваваме гражданите – не давайте пари, които са поискани по телефона, както и че полицейските служители не искат пари от гражданите!

Полицейските служители не проучват по телефона кой какви ценности има!

„Вярвайте, че всяка поискана сума по телефона, както и да се е представил обаждащият се, ще бъде загубена!”, съветват униформените.