6 години след потопа в Бисер – жертвите не са забравени. Две семейства получиха обезщетения, наказани няма

 

6 години след наводнението в село Бисер, отнело живота на десет души, хората няма да отбележат годишнината с курбан. Причината, че никой в населеното място не иска да си спомня за ужаса от 6 февруари 2012 г. Повечето от пострадалите при бедствието все още чакат справедливост. Голяма част от делата ще се гледат през март, съобщава БНТ.

За хората от Бисер неизлечимият спомен за бедствието остава постоянен спътник. Мъка, за която 6 години по-късно почти никой не иска да говори. Един от загиналите е бащата на Тодор Тодоров. Вече 6 години мъжът чака възмездие. Казва, че бившият областен управител на Хасково Ирена Узунова, на която бяха повдигнати обвинения, няма никаква вина. Категоричен е, че виновникът е друг, затова съди Община Харманли. Делото трябваше вече да е минало, но е отложено за март тази година. „Когото и да питате, който е бил на моста по време на наводнението всякой може да каже кой е главният виновник. Защото и да се е скъсал язовирът, те са имали време от скъсването от ударната вълна е изчислено, че водата може да стигне за 2:15 ч. Достатъчно време хората да се евакуират“, казва Тодор Тодоров, жител на село Бисер.

Христо Николов също никога няма да забрави бедствието. Всеки ден той минава по моста на река Бисерска и се взира във водите й. Преди 6 години за минути вълната отнема живота на брат му и съпругата му. „И ги търсеха тогава една седмица и ги намериха прегърнати. Каква справедливост?!? Всичко е какво казват водата тече, отнема младостта, отнема гористта и дай Боже, доброто да процъфти да победи“, заяви той.

34 нови къщи бяха построени за пострадалите от потопа в Бисер, а повече от 20 семейства все още чакат.

„Там трябва да има къща, ей тука трябва да има друга къща, отзад трябва да има още една, ей тука една ли две ли, колко има не знам“, посочи Маргарит Димитров.

6 години по-късно дори хората, които са получили нов дом като Маргарит Димитров, все още не могат да съберат парченцата от живота си. „Огради няма, ей тая ограда знаеш ли колко ми струва от тука до отзад – 100 лв. На кв. метър. кой го плаща това?!? Никой. Все пак тоя човек е имал имот тука! Големи приказки ги хвърляха, накрая няма нищо!“, каза той.

И все пак справедливост след потопа в Бисер дочакаха 2 семейства, загубили роднини при бедствието. Софийският градски съд е постановил те да получат общо 570 хил. лв. обезщетения от Община Харманли. Има заведени още около 30 дела за имуществени и неимуществени вреди.