Н. Христов, М. Александрова, В. Кочева, Георги Хаджийски от НФСБ: Отпадъци от Ихтиман и Костенец се разтоварват в старото сметище в Самоков, истина ли е

Владимир Георгиев

 

Кметът Вл. Георгиев: Няма такова нещо, гласуваните в бюджета 680 000 лв. за дооборудване на депото ще бъдат разходвани само ако бъдат отпуснати от ПУДООС

 

Истина ли е, че отпадъци от Ихтиман и Костенец се разтоварват в старото сметище на Самоков. Това попитаха кмета Владимир Георгиев от общинската структура на политическа партия НФСБ. Въпросите бяха изпратени и до в. „Вяра”. Те бяха поставени от експредседателя на НФСБ инж. Николай Христов на заседанието на Общинския съвет. От името на партията инж. Христов попита:

Георги Хаджийски
  1. Кога е открито новото депо за битови отпадъци? Би трябвало да е през 2015 г. – съгласно написаното на билборда по реализацията на проекта.

  2. Защо се чака 3.07.2017 г., за да се скрием зад наводнението и да се оплакваме, че природната стихия е виновна за неработещото депо? Беше ли предвиден в проекта авариен вариант за работа на депото?

  3. Защо към месец юни 2017 г. се разтоварваха отпадъци в старото сметище в местността Катранджия, а новото депо беше вече наводнено още преди „бъдещото наводнение“? Това е видно от приложените към питането снимки, както и от файловете, публикувани в интернет.

  4. Достоверни ли са слуховете, че отпадъци от Ихтиман и Костенец се извозват и депонират в старото сметище в местността Катранджия?

  5. Защо достъпът на граждани до новото сметище е забранен и от кого трябва да се иска разрешение за посещение на сметището и запознаване с използваната технология и състоянието му?

Въпросите са подкрепени и подписани от Николай Христов, Мариана Александрова, Василка Кочева, Иван Александров, Благовест Коларов и Георги Хаджийски.

Кметът Георгиев отрече да са карани отпадъци на старото сметище. Той обясни, че при бедствието са пострадали отводнителните канали и част от пътя. Георгиев заяви също така, че гласуваните в бюджета 680 000 лева за дооборудване на депото, ще бъдат разходвани само ако бъдат отпуснати от ПУДООС.