Кметът Петър Паунов поиска прошка от кюстендилци: Любовта и смирението са най-голямото богатство за християнина

Петър Паунов

Ако някого съм обидил със своите думи, дела и мисли – простете ми, каза градоначалникът

 

Кметът на община Кюстендил спази традицията и поиска прошка от съгражданите си. “Любовта и смирението са най-голямото богатство за християнина. Най-висшият израз на тях е прошката. Огромна сила трябва да имаш, за да поискаш прошка, и още по-голяма сила, за да я дадеш. Разбира се, като човек, който е най-грешен пред всички Вас, днес съм тук да поискам прошка от всеки един от Вас.
Затова, ако някого съм обидил, наскърбил със своите думи, дела и мисли – простете ми, с надеждата, че повече няма да повтарям тези грешки и, разбира се, прощавайки на всеки един от нашите съграждани и сънародници. Надявам се да живеем в един мирен и спокоен свят. Леки прошки на всички”, заяви кметът Петър Паунов.
От неделя до неделя, от Месни Заговезни до Сирни Заговезни, е Седмицата на прошките. Българската православна църква почита в неделя – 18 февруари църковния празник Неделя Сиропустна, наричан от народа Сирни Заговезни, или Прошка. Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден, а след него започва великият пост.