Столичната фирма „ВИГ 66” започва ремонта на храма „Покров на св. Богородица” в Дупница, покривът й тече, фасадата се руши

Георги Паликарски

За спешното възстановяване на черквата Министерският съвет осигури на общината 311 448 лв.

„ВИГ 66” ЕООД -София, с управител Валентин Георгиев подготвя ремонтните дейности на църквата „Покров на св. Богородица” в Дупница. Храмът вече е опасан от скелета, необходими за предстоящата работа. Аварийният и спешен ремонт ще се извърши със средства, отпуснати от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Искането за финансиране е изпратено от община Дупница заради лошото състояние, в което се намира черквата. Течове са повредили покрива, стените са напукани, в храма има влага и паднала мазилка. Всичко това крие опасност от унищожаване на иконите. Освен че се рушат покривът и фасадата на храма, в много тежко състояние са и камбанарията и стълбите към нея. Осигурената сума е в размер на 311 448 лв. с ДДС, а от софийското дружество са предложили 311 060 лв. Столичната фирма ще извърши ремонта, след покана за участие в обществената поръчка, отправена от общината. Строително-монтажните дейностите трябва да бъдат извършени за 58 календарни дни от датата на подписването на договора.
Храмът „Покров на св. Богородица” е един от най-старите в Дупнишка духовна околия – на 2 века, които навърши миналата година.

Засега няма отпуснати средства за ремонти на други черкви в региона, въпреки че много храмове имат нужда от подтягане. „Ще довършим ремонта на камбанарията на черквата в Дяково. За ремонт плачат и черквата „Св. Никола” в Червен брег, гробищният храм в Крайници. Черквата в Бабино беше ремонтирана отвън, но има нужда и от ремонт на интериора. Подали сме заявки в митрополията и чакаме да бъдат отворени европейските програми, по които се отпускат средства за ремонти на черкивите” , каза архиерейският Георги Паликарски. „Покров на св. Богородица”