Административният съд сложи кръст на ветото на кмета Владимир Георгиев над протеста на ромите в Самоков

 

 

От махалата недоумяват: Нали Георгиев е юрист, как може да се опитва да ограничи правото ни на недоволство срещу дискриминацията

 

Владимир Георгиев

След жалбата на Христо Николов Административният съд – София-област обяви за незаконосъобразно решението на кмета на община Самоков Владимир Георгиев да спре протеста на ромите от общината. Николов е член на Инициативния комитет, който организира проявата, планирана за 18 февруари под наслов „Не на дискриминацията”.

Както „Вяра” писа, ромите от Самоков изразиха желание да изразят публично на Сирни Заговезни недоволството си срещу дискриминацията, но не получиха разрешение за това от общината.

Съдът е постановил, че липсват фактически и правни основания за решението на градоначалника Георгиев да откаже разрешение за провеждане на протеста. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. С него на практика се отменя действието на уведомителното писмо, издадено от кмета на Самоков Владимир Георгиев. Отказът на Георгиев е мотивиран с факта, че демонстрацията съвпада с големия християнски празник Сирни заговезни, когато се очаквали много гости в града.

„Струпването на около 500 човека, протестиращи на площада и в центъра на града, би затруднило придвижването им. В непосредствена близост е разположена ледената пързалка, на която през почивните дни много деца се пързалят”, пише в писмото. „Обичайно по това време полицейските служители са ангажирани с обезпечаване реда и сигурността на туристите в Боровец и едно такова мероприятие би затруднило работата им“, добавя още в отказа кметът Георгиев.
Всички тези аргументи обаче са счетени от съда за недостатъчно основателни. „Всеки гражданин, независимо от длъжността, която заема, има право в гражданско качество да организира митинг, протест и да участва в такъв, за да изрази отношението си по важни за него и обществото въпроси от политически, икономически, социален или друг характер, неизчерпателно изброени в закона. Съгласно чл.2 от ЗСММ събрания, митинги и манифестации могат да се организират и провеждат от граждани, от сдружения, от политически и други обществени организации.  Като според чл.3 от същия закон на събранията гражданите изразяват мнения, възгледи и становища по въпроси от политически, икономически, социален, културен или друг характер чрез слово, плакати, макети и по друг подходящ начин. Според чл.5 и чл. 7, ал. 1 ЗСММ събрание и митинг може да се провежда по всяко време на денонощието, освен в часовете от 22 ч. до 6 ч. на открито или закрито. В случая с провеждането на митинга от 14 ч. до 16 ч. на площада в Самоков не се нарушават и поставените ограничения относно времето и мястото на провеждането му”, пише в решението на съда, с което актът на кмета на община Самоков Владимир Георгиев е отменен като незаконосъобразен.

Ромите от Самоков посрещнаха с одобрение новината, че от общината нямат право да спрат протеста им.

„Нали кметът Георгиев е юрист, завършил е право в ЮЗУ „Неофит Рилски”, как може да не познава закона и да се опитва да спре законното ни право да протестираме?”, питат се ромите, които недоволстват: „В детските градини не се допускат ромски деца да бъдат със свои връстници, ако се допуснат деца от ромски произход, са малко. Ромските деца се отделят от българските и се пращат в една-единствена детска градина, в която са само деца от този етнос. Обединили са двете „ромски“ училища ведно – ОУ „Петър Берон” и „Неофит Рилски”. За капак не допускат по-голямата част от ромите в обществените питейни заведения в град Самоков. За оправдание искат клубни карти или резервации, а ако допуснат някой, то цената за ромите е в троен размер, различна от цената за българите.
Защо трябва да допуснем да бъдем капсулирани и да бъдем отхвърлени от обществения живот в Самоков. Само в ромския ли квартал ще се развива социалният ни живот? Самоков се очертава един от най-нетолерантните градове в България, които не приемат различни по цвят и кожа! Интеграцията е двустранен процес. Интеграцията на ромите не върви в Самоков, тъй като се сегрегират от останалите.“

Организаторът на протеста Христо Николов пред „Вяра“ сподели, че не искат провокации на протеста.

„Ромите са част от този град и не желаем да бъдем обект на дискриминация. Не искаме външни хора да решават нашите проблеми. Защо трябва да допуснем да бъдем капсулирани и отхвърлени от социалния живот в Самоков?”, коментира още той.