Хиляди празнуваха в Семково, кметът на Белица Р. Ревански: Премиерът Борисов ще ни помогне да върнем старата слава на курорта

 

Зимен празник в Семково над Белица събра хиляди от региона, страната и чужбина. Събитието е част от проявите за председателството на България на Съвета на ЕС. Пристигна и вицепрезидентът Илияна Йотова. Кметът на Белица Радослав Ревански призна, че има амбиция да възроди някогашната слава на курорта Семково.

„Предстои ни среща с премиера Бойко Борисов, за да искаме подкрепата на държавата, че сами няма да се справим. Като община спечелихме проект за 3 милиона евро за ремонт на пътя до Семково. Но реално общината няма нито един квадратен метър собственост тук. Общинският съвет гласува курортът да стане селищно образувание и да е част от града ни. Местният парламент даде съгласието си общината да придобие безвъзмездно правото на собственост върху 114.54 хектара земя от държавния горски фонд, които са цялата територия на Семково. Но това може да стане само с волята на държавата”, заяви кметът на Белица Радослав Ревански.
В момента общината харчи средства за поддръжката на района, без да има никаква собственост в него. “През 2016 година се стигна до парадокс, когато спечелихме проект по „Трансгранично сътрудничество” с Македония на стойност 300 000 евро за ремонти на алеите в курорта, но Изпълнителната агенция по горите не ни разреши да го реализираме и загубихме парите”, каза още кметът Ревански.
„Необходима е обща законодателна рамка за малките планински общини като Белица, която с днешния празник е в ролята на посланик на малките планински общини в ЕС. Смятам, че трябва да се говори за трите „П” – за предизвикателствата пред планината, за потенциала на планината и за перспективите пред планината”, каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на организираната дискусия „Планините – неоцененото богатство на Европа” в Семково.