Мнозинството свали зам.-шефа на НС Валери Жаблянов (ВИДЕО)

Валери Жаблянов

БСП ще сезира КС и съда в Страсбург

Мнозинството в парламента освободи Валери Жаблянов от БСП от поста заместник-председател на Народното събрание. Решението бе взето в сряда със 110 гласа “за” и 71 “против”. ГЕРБ, “Обединени патриоти” и “Воля” гласуваха “за” оставката на Жаблянов, от “БСП за България” бяха “против”, а ДПС не участва в гласуването.

Преди това лидерът на БСП Корнелия Нинова предупреди, че партията й ще сезира Конституционния съд и Европейския съд по правата на човека в Страсбург, ако бъде гласувана оставката на Жаблянов. Тя заяви, че левицата няма да предлага друг заместник и ще изчака справедливото възстановяване на Жаблянов от КС и от съда в Страсбург. След това депутатите от левицата напуснаха пленарната зала и отказаха повече да участват в обсъжданията на оставката, като се върнаха само за гласуването й.

Преди това Жаблянов коментира, че дори Народният съд не е работил с подобни мотиви като тези, с които от ГЕРБ и “Обединени патриоти” искат отстраняването му. Поводът управляващите да му поискат оставката е позицията на Жаблянов, че Народният съд от 1945 година е бил “необходимо и неизбежно военновременно правосъдие”.

“Със съжаление отбелязвам, че 28 години от демократичното управление на България е един проспан, пропуснат период за българската десница. Един период, в който българската десница е готова във всеки момент да се фашизира, но не и демократизира. Десетки посещения в храма на световната демокрация САЩ не помогнаха да проумеете това. САЩ, освен страна на капитализма, е страна на свободата, където индивидуалните права за изказване са изведени в култ. Вие за десетки години демократично обучение в килийните училище на либералните институти не достигнахте до сърцето на демокрацията. Няма да говоря за вашите когнитивни дефицити”, заяви Жаблянов.

“Мотивите, които представи господин Кирилов, подписани от господин Цветан Цветанов, са образец на политически произвол, фактологическо слабоумие и политическа безпомощност. Това отзад не е Политбюро. Аз съм представител на Българската социалистическа партия и с нейната платформа и програма съм застанал там, а не с вашата. Това ясно ли ви е? И не можете да ми търсите сметка за това и няма как да ми търсите сметка. С подобни мотиви дори Народният съд не е работил”, каза Жаблянов.

Любопитно обстоятелство е, че Жаблянов започна изказването си с думите: “Другарки и другари, социалисти и антифашисти”, което вероятно стана повод после Цветан Цветанов да заяви, че изявлението му е било по-подходящо за пленум на БСП.

Социалистът беше защитен и от лидера на БСП Корнелия Нинова, която зааплаши от парламентарната трибуна, че ако оставката на Жаблянов бъде гласувана, решението ще бъде дадено на Конституционния съд и Европейския съд по правата на човека.

“Ако днес гласувате оставката на Валери Жаблянов, отивате в Съда по правата на човека в Страсбург и ще получите осмата европейска присъда, който ще ви покаже, че Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ) е заглавие, зад което стои диктатура, унищожаване на всяко инакомислие, репресия към всеки различен”, заяви Нинова.

По думите й искането за предсрочно прекратяване на мандата на Валери Жаблянов е незаконно, тъй като не отговаря на условията на правилника на Народното събрание.

Според нея исканата оставка на Жаблянов е елементарно отмъщение за оставката на бишвия председател на парламента Димитър Главчев (ГЕРБ), който се прости с поста в средата на ноември м.г. по настояване на БСП.

Самият Главчев призова Нинова да се засрами заради сравнението, което прави. “Уважаеми напускащи зала демократи от БСП, наследници на БКП, не мислех да се изказвам, но, г-жо Нинова, имайте малко срам. Как може да се сравнявате вие, отстранена от зала по правилника на парламента, с незаконно издадени 9155 присъди”, каза Главчев.

“Вие казвате, че това е реванш. Да, има реванш – искаме реабилитация на хората, които са били незаконно осъдени. Това е реваншът в случая”, заяви той.

От ДПС посочиха, че няма правни основания за исканата оставка на Жаблянов, уточнявайки, че ДПС осъжда Народния съд.

“Тук е мястото да припомня, че ДПС осъжда Народния съд. Ние заявяваме категорично, че не можем да се съгласим с личната оценка на Валери Жаблянов. Почитаеми колеги, обръщам се особено към юристите, нима забравяте, че народният представител има функционален имунитет? Този имунитет е за това, за да може да изказва своите становища, независимо от това дали другите са съгласни с тях, или не”, коментира Йордан Цонев.

Повече ДПС не взеха думата, а БСП напуснаха пленарната зала.

На този фон изказванията на ГЕРБ продължиха – бившият председател на парламента Димитър Главчев пита неприсъстващата в залата Корнелия Нинова за участието й в приватизацията. Колегата му Спас Гърневски пък заключи, че когато БСП излязат от залата, в нея започва да се диша изненадващо леко. “В тази зала въздухът ще бъде чист, когато в нея няма пукнат комунист”, каза той.

Дебата прекрати Цветан Цветанов с пространно изказване. Той призова БСП да излъчат нов кандидат за зам.-шеф на парламента. И помоли той да не е депутатът Иво Христов, който преди време заяви, че 80% от българския народ са дебили.