Общината дава подслон на бездомник в Рила, Цветан Стоянов: Живея в две стаи – едната е с течащ покрив, а в другата стената може да ме затрупа

Кметът Георги Кабзималски (вляво) обеща помощ на останалия без покрив Цветан.

Управителят на хотел „Кентавър” Георги Бекирски отказва да плаща таксата за смет за януари: От ОП „Чистота” не изкарват боклука

 

Бездомник от Рила, живеещ в крайна мизерия, ще получи подслон от общината, стана ясно на заседанието на местния парламент в планинското градче. Цветан Стоянов ще бъде настанен в жилище, осигурено от общината за 3 месеца. Цветан живее в помещения от сградата на бившето Горско стопанство „Рилски манастир”, криещи опасност.

Представител на хотел “Кентавър” бе на сесията, на преден план Цветан Стоянов.

„Покривът над едното помещение тече, а стената в другата стая може да падне и да ме затрупа”, казва Цветан Стоянов. Младият мъж получи уверение от кмета Георги Кабзималски, че поне временно проблемът му ще бъде разрешен. „Ще те настаним за 3 месеца, а след това ще бъдеш настанен за 1 г. или ще получиш отказ за настаняване. Тъй като не отговаряш на изискванията, за първи път правим такъв компромис”, обърна се градоначалникът към Цветан. Стана ясно, че той е безработен, разчита само на социални помощи и не може да плаща наем. Изпадналият в беда млад човек бе трогнат от жеста, за който публично благодари на местната управа.

На заседанието бе разгледана и жалба от управителя на хотел „Кентавър” Георги Бекирски, в която се настоява пред община Рила да отпадне таксата за битови отпадъци на едноименната фирма „Кентавър 2” ООД в планинското градче за януари. Причината за искането е неизвършване на услугата за първия месец на годината, в който от общинската администрация и ОП „Чистота” трябвало 2 пъти да извозят боклука на хотела. Дали искането ще бъде уважено, не стана ясно. „Ще ви дадем писмен отговор”, каза кметът Кабзимелски на представител на фирмата, който присъстваше в залата.

На февруарското си заседание общинските съветници на Рила приеха отчетите за дейността на Общинското предприятие „Подкрепа на хора от уязвими групи“, клубовете на хората с увреждания в гр. Рила и с. Смочево, ОП „Чистота“, Общински футболен клуб „Мусала 2010” за миналата година.

ОбС -Рила

260 са хората с трайни увреждания, живеещи в община Рила, става ясно от отчета на ОП „Подкрепа на хора от уязвими групи“. През 2017 г. е актуализиран регистърът на хората с увреждания, част от който са 40 души с решения от ТЕЛК, 12 – с психически разстройства, 22 – с физически увреждания и др. заболявания, довели до намаляване на трудоспособността. От отчета става ясно още, че лицата с интелектуални затруднения със 71 или над 71% намалена работоспособност ежегодно получават по 50 лв. по Закона за интеграция на хората с увреждания, а останалите – пенсия по болест. Проблемът с липсата на храна на самотни хора, които получават минимална пенсия или са без доходи, е решен от общината, предоставяйки на 30 лица безплатен обяд по домовете, отчитат от управата на града. През 2017 г. 213 души, отговарящи на законовите изисквания, са били подпомогнати от социалната служба със средства за отопление. 60 са били потребителите на услугите „Личен асистент” и „Домашен помощник”, извършвани под ръководството на екип от специалисти при общината.

Отчетено бе, че въпреки трудностите клубовете на хората с увреждания в Рила и с. Смочево работят сплотено. Само в рилския клуб са 100 човека, които не пропускат да честват заедно повечето от празниците, организират си екскурзии, за които от общината им осигуряват транспорт. Общината плаща и тока, отоплението и водата на клубовете, създадени с цел подпомагане социалната интеграция и жизнения стандарт на хората с увреждания. Като проблеми при приемането на отчета на ОП „Чистота“ бяха посочени смяната на 4-кубиковите контейнери, ползвани само в крайните квартали, с контейнери тип „бобър” и нерегламентираните сметища. Кметът Кабзималски обясни, че смяната ще се осъществи, но зависи от постъпленията от такса „смет”. Крайно време е общината да глоби някого, макар и само с 10 лв., за да се научат хората да не изхвърлят боклука безразборно, апелира един от общинските съветници.

При приемането на отчета за футболен клуб „Мусала 2010” пък бе поставен въпросът за поставяне на камери, с което да се ограничат посегателствата. Камерите ще струват скъпо, а и не решават проблема. И да хванем някой нарушител, законът е такъв, че на база камера не можем да го глобим. Не можем да приложим нито Закона за административните нарушения, нито Гражданско-процесуалния кодекс. Нарушението трябва да се докаже със свидетели, а хората не искат да свидетелстват. Ще мислим за жива охрана, коментира Кабзималски.